Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, oranjerie in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 15
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, oranjerie

Onderdeel 12 Inleiding Ten zuidwesten van de huisplaats bevinden zich in de voormalige moestuin een voormalige oranjerie, een gereedschapsschuur, koude bakken en een tuinmuur met druivenkas. De oranjerie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De aanbouwen uit de 20ste eeuw zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Gereedsschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw; mogelijk stammen zij uit de tijd van de Poortmanaanleg (circa 1889). De muur is vermoedelijk ouder, eerste helft 19de eeuw. Omschrijving Voormalige ORANJERIE, deeluitmakend van een ensemble van oranjerie, gereedschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas, gelegen op het voormalige moestuincomplex van de buitenplaats Nijenhuis. Dit rood bakstenen gebouw bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een afgewolfd zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In de voorgevel vijf hoge, dubbele, openslaande meerruits deuren (2x3) met meerruits bovenlicht (2x1), eenvoudige groen geschilderde luiken aan weerszijden. Centraal in de top van de beide eindgevels een luik/deur waarin een spitsboogvormig venster is opgenomen, voorzien van een roedenverdeling. De achtergevel is blind. Tegen de oostzijde een aanbouw (20ste eeuw), aan de voorzijde (zuid) op ruim een meter afstand een kas (20ste eeuw), die met de oranjerie verbonden is via een aansluiting op het middelste paar deuren. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als kwekerij. De oranjerie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De aanbouwen uit de 20ste eeuw zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering De voormalige ORANJERIE, deeluitmakend van een ensemble van oranjerie, gereedschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas, gelegen op het voormalige moestuincomplex van de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de in de kern bewaard gebleven ornamentele waarde; - vanwege de kenmerkende ligging in de voormalige moestuin; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527034
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, oranjerie in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, oranjerie in Diepenheim