Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, grotere van twee stuwen in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, grotere van twee stuwen

Onderdeel 11A Inleiding Twee stuwen behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ten zuidwesten van het huis een grotere en een kleinere stuw. Omschrijving De in oorsprong uit het laatste kwart van de 18de eeuw daterende grotere STUW regelt onder meer de watertoevoer naar de slotgracht. Deze stuw ligt onder de brug die de oprijlaan over de Molenbeek voert en bestaat uit twee houten deuren/kleppen tussen houten staanders. Door middel van een horizontale draaibare as die de staanders boven het maaiveld verbindt en die middels kettingen verbonden is met de stuwkleppen, kunnen deze in hoogte versteld worden. Gemetselde rood bakstenen keermuren vormen de overgang naar de beide oevers. Waardering De grotere STUW van twee tot de buitenplaats Nijenhuis behorende stuwen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als functioneel onderdeel voor de waterhuishouding van de buitenplaats; - vanwege de visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527033
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, grotere van twee stuwen in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, grotere van twee stuwen in Diepenheim