Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, tennisbaan met tennishuisje in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: vroeg 20e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, tennisbaan met tennishuisje

Onderdeel 10 Omschrijving TENNISBAAN MET TENNISHUISJE behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ten noordwesten van de huisplaats ligt een tennisbaan met daarnaast een halfopen huisje waar tijdens het spel wat gedronken kon worden. De tennisbaan bestaat uit een veld van rechthoekige betonnen platen. Het blokhutachtige huisje heeft een gemetselde rood bakstenen plint en een opbouw van zwart geteerde houten palen, bijeengehouden door verticale staanders onder een met leien gedekt tentdak. De voorkant is open. Inwendig een omlopende houten bank tegen de drie wanden. Vermoedelijk werd dit huisje aan het begin van de 20ste eeuw in een kleine oplage speciaal voor de familie gemaakt. Ook op enkele andere landgoederen hebben dergelijke huisjes gestaan, onder andere in Duitsland. Het exemplaar op het Nijenhuis is voor zover bekend het enige dat bewaard is gebleven. Tennisbaan en tennishuisje dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Waardering De TENNISBAAN MET TENNISHUISJE behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke vormgeving en de ornamentele waarde; - vanwege de oorsprong van het tennishuisje en de status ervan als enig overgebleven exemplaar uit een serie; - als karakteristiek onderdeel van de vroeg-twintigste-eeuwse buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527031
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, tennisbaan met tennishuisje in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, tennisbaan met tennishuisje in Diepenheim