Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, pomphuis in Diepenheim

Kasteel Buitenplaats

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: eind 19e eeuw of begin 20e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, pomphuis

Onderdeel 9 Omschrijving POMPHUIS behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ten noorden van het noordelijke bouwhuis ligt het voomalige pomphuis. Het kleine rechthoekige gebouw van rode baksteen bestaat uit één bouwlaag onder een schilddak gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen. In de voorgevel (zuid) twee eenvoudige deuren met rechts een dubbel openslaand meerruits venster met meerruits kantelbovenlicht, voorzien van halve luiken met zandlopermotief. In de achtergevel (noord) een eenvoudige deur met links een venster als in de voorgevel zonder luiken. In de westgevel twee vensters als in de voorgevel. In de oostgevel een houten kruisvenster voorzien van meeruits ramen. Inwendig meet- en regelkasten van de pompinstallatie en borden met gebruiksaanwijzing van deze installatie. Het pomphuis dateert uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Waardering Het POMPHUIS behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een gaaf bewaard pomphuis; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527028
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, pomphuis in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Kaart & Routeplanner