Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gele klinkers bestrate dam, aan weerszijden afgezet met een hardstenen deklijst, waarvan de damwanden uit betonblokken zijn opgemetseld. Op de deklijsten een karakteristieke 19de-eeuwse gietijzeren balustrade bestaande uit eenvoudige balusters verbonden door twee ronde regels die richting voorplein voorzien zijn van vergulde tanden. De dam dateert in zijn huidige vorm vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw, maar gaat terug op een oudere voorganger. De klinkerbestrating is in de laatste decennia van de 20ste eeuw vernieuwd en vanwege de belasting vermetseld aangebracht. De toegang tot het voorplein wordt gemarkeerd door een dubbel smeedijzeren spijlenhek uit de vroege 18de eeuw. De draaibare delen zijn opgehangen aan rijk geornamenteerde vaste vleugelstukken, waarvan het smeedwerk een barok patroon van krullen en geometrische motieven vertoont. De spijlpunten zijn verguld. Het hek komt van een buitenplaats uit de Beemster en werd in de tweede helft van de 19de eeuw op het Nijenhuis geplaatst, ter vervanging van een eenvoudig laag hek in empirestijl (aquarel H.M. van Eck 1827). Waardering Het TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de herkomst van het hek; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats, in het bijzonder met de inrichting en bebouwing van de huisplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527026
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, pomphuis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 9 Omschrijving POMPHUIS behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ten noorden van het noordelijke bouwhuis ligt het voomalige ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)