Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn) in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: vermoedelijk 18e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even voorbij het toegangshek, staat op het voorplein een marmeren beeld van een putto met everzwijn op een ovale getorcheerde sokkel van betonachtig materiaal. Het beeld dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw, de sokkel is van latere datum. Het beeld was al vóór de aanleg van Poortman aanwezig, de huidige plaats in de aanleg werd door Poortman bedacht (brief Schimmelpenninck aan Poortman 19 mei 1889: 'Wil ook een plaats zoeken voor "het kind met het zwijn", en dit ook schoon laten maken'). Waardering Het TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de decoratief-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527024
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn) in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Nijenhuis, pomphuis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 9 Omschrijving POMPHUIS behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ten noorden van het noordelijke bouwhuis ligt het voomalige ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)