Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: vermoedelijk laat 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een ornamentele tuinvaas van Oberkirchner zandsteen op een hardstenen sokkel. De conische tuinvaas op voet is voorzien van een gecanneleerd profiel, de onderzijde is gedecoreerd met bladwerk en een eierlijst. Langs de rand van het deksel met ribbelprofiel en forse geribbelde knop is eveneens bladwerk aangebracht. De naar onder wijder uitlopende vierkante sokkel bestaande uit plint, basement en afdekplaat is voorzien van eenvoudig gepaneelde velden. Vaas en sokkel dateren vermoedelijk uit de late 19de eeuw. Vermoedelijk maakte deze vaas deel uit van het ontwerp van Poortman uit 1889 en was hij inbegrepen in een zending tuinvazen die op 28 mei 1889 geleverd werd door de firma Villeroy und Boch uit Merzig a/d Saar. Poortman ontwierp voor de vaas op het voorplein twee sokkels, één in baksteen en één in hardsteen. Mogelijk is de huidige sokkel uitgevoerd naar zijn ontwerp. Waardering De TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de decoratief-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527023
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Nijenhuis, pomphuis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 9 Omschrijving POMPHUIS behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ten noorden van het noordelijke bouwhuis ligt het voomalige ..

Kaart & Routeplanner