Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, noordelijk bouwhuis in Diepenheim

Kasteel Buitenplaats

Nijenhuizerlaan 5
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, noordelijk bouwhuis

Onderdeel 5A Inleiding Bouwhuizen behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ter weerszijden van het voorplein staan rood bakstenen bouwhuizen bestaande uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een schilddak gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen voorzien van symmetrisch aangebrachte schoorstenen en dakkapellen. De beide oostelijke eindgevels staan in het water van de kasteelgracht. De verzakte keienbestrating voor de bouwhuizen werd in 1889 op nadrukkelijk advies van Poortman behouden, maar wel opnieuw ingelegd. De bouwhuizen dateren uit de 17de eeuw. Omschrijving Het noordelijke BOUWHUIS was aanvankelijk een boerderij en werd later verdeeld in drie woningen. In het laatste kwart van de 20ste eeuw zijn deze woningen samengevoegd tot één huis, dat tegenwoordig als onderkomen dient voor één van de eigenaars. In de symmetrische voorgevel een licht risalerende middenpartij waarin centraal een dubbele openslaande deur met roedeverdeling en meerruits bovenlicht, geflankeerd door schuifvensters met kleine roedenverdeling (3x7). In het linker en het rechterdeel een deur met meerruits bovenlicht geflankeerd door identieke schuifvensters met kleine roedenverdeling (4x7), waarvan het meest oostelijke venster voorzien is van persiennes. Aan de achterzijde komt het dak ongeveer een meter lager uit dan aan de voorzijde. De beide eindgevels zijn als het ware verlengd in noordelijke richting. Ze lopen aan de noordzijde schuin naar beneden, zodat het idee van een afgewolfd schilddak ontstaat. In de achtergevel onder meer verschillende vierruits vensters en een deur; tegen het westelijke deel een houten aanbouw die aansluit op de schuin aflopende westelijke eindgevel. In de westelijke eindgevel vier schuifvensters met grotere roedenverdeling (2x3). In de oostelijke eindgevel twee schuifvensters als in de voorgevel voorzien van persiennes en een klein (ontluchtings)venster. Waardering Het noordelijke BOUWHUIS van twee bouwhuizen behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke, gaaf bewaarde, eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving; - vanwege de kenmerkende ligging in de oorspronkelijke 17de-eeuwse parkaanleg; - vanwege de aanwezigheid van een gaaf bewaarde 19de-eeuwse stal- en koetsinrichting in het zuidelijke bouwhuis; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527020
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, noordelijk bouwhuis in Diepenheim

Nijenhuis, zuidelijk bouwhuis

Nijenhuizerlaan 13
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 5B Inleiding Bouwhuizen behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ter weersijden van het voorplein staan rood bakstenen bouwhuize..

Kasteel Nijenhuis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Nijenhuis). De kern van het huidige hoofdgebouw, een rechthoekig bakstenen gebouw van vijf vensteras..

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)