Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, Peckedam in Diepenheim

Kasteel Buitenplaats

Goorseweg 30
7478BD Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Nijenhuis, Peckedam

Onderdeel 2 Omschrijving HOOFDGEBOUW 2 (Peckedam). Aan het begin van de oprijlaan naar het Nijenhuis lag vroeger de havezate Peckedam. Omstreeks 1826 werd het huis Peckedam afgebroken en werd de toegangslaan van het Nijenhuis over de huisplaats van Peckedam doorgetrokken tot Diepenheim. Enkele sloten herinneren nog aan de voormalige havezate en ook de huisplaats is nog duidelijk te herkennen. In 1898 werd ten noorden van het oude huis Peckedam het tegenwoordige Peckedam gebouwd voor Henriƫtte Frances Wilhelmina Elisabeth Schimmelpenninck. Het huis heeft lange tijd tot woonplaats van tuinarchitect Hugo Poortman gediend. Het in 1898 naar een ontwerp van Van der Goot en Kruisweg gebouwde Peckedam is een gaaf bewaarde, rood bakstenen villa in chalet-stijl, met op de verdieping (de achterzijde uitgezonderd) verschillende uitspringende gevels in vakwerk met wit gepleisterde vulling. Het uit verschillende bouwvolumes bestaande, onderkelderde huis telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een samengesteld schilddak, gedekt met tuile du nord-pannen. De hoofdingang aan de voorzijde is toegankelijk via een portiek met een gedrukte spitsboogvormige omlijsting. In het linkerdeel een dubbele garage-deur met bovenlicht. Aan de achterzijde onder meer een verhoogd terras met balustrade, vanaf de oprit toegankelijk via een trapje en van binnenuit bereikbaar via een hoge dubbele deur in de achtergevel en een lagere deur in de uitbouw. Verschillende soorten vensters, vrijwel allemaal met persiennes. In de bakstenen gevels zijn de meeste vensters voorzien van een forse hardstenen boven- en onderdorpel. Het overhoekse traplicht heeft bloemmotieven in glas en lood. Op het dak enkele kapellen, een windwijzer en makelaars. Waardering Het HOOFDGEBOUW (Peckedam) is van algemeen belang: - vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van de buitenplaats Peckedam en de daarvan bewaarde gebleven sporen in het veld; - als kenmerkend voorbeeld van een villa in chalet-stijl van omstreeks 1900; - vanwege de gaaf bewaarde architectonische vormgeving, naar een ontwerp van Van der Goot en Kruisweg (1898); - vanwege de gaaf bewaarde plattegrond en indeling; - vanwege de gaaf bewaarde oorspronkelijke interieurafwerkingen; - als voormalige woning van de tuin- en landschapsarchitect Hugo Poortman; - vanwege de historische en visueel-ruimtelijke relatie met buitenplaats het Nijenhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527017
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, Peckedam in Diepenheim

Nijenhuis, boerderij "Witzand"

Nijenhuizerlaan 3
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving HALLEHUISBOERDERIJ onder zadeldak met wolfeinden, met rode Hollandse pannen gedekt. Door vergroting van het woonhuisgedeelte i..

Nijenhuis, houten schuur bij boerderij "Witzand"

Nijenhuizerlaan 3
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Houten SCHUUR op bakstenen plint/basement onder zadeldak met wolfeinden, met oud Hollandse pannen gedekt. Al het houtwerk is g..

Stadsboerderij van het type hallenhuisboerderij

Grotestraat 49
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Stadsboerderij van het type HALLEHUISBOERDERIJ gelegen in het centrum van Diepenheim. Omstreeks 1850 gebouwd. Omschrijving Boer..

Nijenhuis, jachtopzienerswoning

Watermolenweg 9
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 27A Inleiding Jachtopzienerswoning met schuur/stal behorende tot de buitenplaats Nijenhuis, gelegen in het uiterste zuiden van h..

Nijenhuis, schuur/stal bij jachtopzienerswoning

Watermolenweg 9
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 27B Inleiding Jachtopzienerswoning met schuur/stal behorende tot de buitenplaats Nijenhuis, gelegen in het uiterste zuiden van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, Peckedam in Diepenheim

Foto's (1)