Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemaalcomplex Buma: Sluiswachtershuisje in Rutten

Weg En Waterwerk

Gemaalweg 25
8313PR Rutten (gemeente Noordoostpolder)
Flevoland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: Dirk Roosenburg


Beschrijving van Gemaalcomplex Buma: Sluiswachtershuisje

Inleiding Het SLUISWACHTERSHUISJE behorende bij het gemaalcomplex 'Buma' werd gebouwd in 1939-1941 in opdracht van Rijkswaterstaat, Afdeling Rijksdienst IJsselmeerpolders (R.IJ.P.). Het ontwerp voor de in een functionalistische stijl opgetrokken behuizing van het sluiswachtershuisje, zowel als de ontwerpen voor het gemaal en de andere complexonderdelen was van ir. D. Roosenburg (Den Haag). Verantwoordelijk voor de constructie van het complex was de Dienst der Zuiderzeewerken afdeling Noordoostpolderwerken. Het afwerken van het aan het bovenhoofd van de sluis, tegenover de schotbalkenloods staande sluiswachtershuisje en de overige gebouwen werd in 1940 gedaan door de fa. Rietveld & Verdoorn's Aannemersbedrijf uit Papendrecht. De sluis kon worden gebruikt door de scheepvaart vanaf 10 november 1940. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen boven een betonnen onderbouw opgetrokken sluiswachtershuisje. Het huisje staat onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt, uitkragend zadeldak, waarvan de nok langer is dan de dakvoeten en ruime overstekken aan de kopse zijden vormt. De naar de polder gerichte zijde van de betonnen onderbouw bevat een deur met een zijlicht aan weerszijden. De achterzijde ligt meer op dijkniveau, waar de onderbouw slechts een klein deel van de gevel toont. De onderbouw is blind aan de linker kopse zijde. De andere kop wordt grotendeels bedekt door een trap. De gemetselde bovenbouw heeft aan de polderzijde een brede, erkerachtige vensterpartij die om de hoek loopt en ook de rechter kopgevel (sluiszijde) en een deel van de achterzijde beslaat. De vensterpartij voorziet in een ruim blikveld en is voornamelijk georiënteerd op de sluis. De vensterpartij is voorzien van schuin geplaatste ramen onder met de gevel verbonden lessenaarsdakjes. Het rechter deel van de achtergevel bevat een onder een rollaag staande deur en een rond venster met houten lijst. Het terugliggende linker deel bevat een deel van de om de hoeken lopende vensterpartij. De linker kopgevel bevat drie smalle, tussen rollaag en betonnen onderdorpels staande vensters. Het inwendige van het huisje valt buiten de bescherming van rijkswege. Waardering Het sluiswachtershuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde. - Het sluiswachtershuisje heeft cultuurhistorische waarde omdat de bouw ervan het begin van de Noordoostpolder markeert en het derhalve tot de oudste nog bestaande bouwwerken in de Noordoostpolder behoort. - Het huisje heeft architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke, voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en constructie en als belangrijk werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect. - Het huisje heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang met de overige onderdelen van het complex en de locatie. - Het sluiswachtershuisje is van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527010
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Buma
Gemaal Buma (2013) -061.JPG
Locatie Rutten
Coördinaten 52° 50′ NB, 5° 42′ OL
Oorspr. functie Gemaal
Huidig gebruik Gemaal
Start bouw 1939
Bouw gereed 1941
Opening 7 januari 1941
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514750, 527008, 527009, 527010, 527011
Architect Dirk Roosenburg
Detailkaart
Gemaal Buma (Flevoland)
Gemaal Buma
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gemaal Buma is een gemaal in Rutten bij Lemmer.

Het gemaal bemaalt samen met het Gemaal Vissering de lage afdeling van de Noordoostpolder, met een oppervlakte van 39.000 hectare. De rest van de Noordoostpolder, 9.000 hectare, wordt door gemaal Smeenge bemaalt. Het gemaal is vernoemd naar Age Buma. Het gemaal heeft 3 pompen die samen 1.800 kuub water kunnen wegpompen. Het waterpeil verschilt bijna 6 meter. Het gemaalcomplex is van 1939 tot 1941 gebouwd naar ontwerp van Dirk Roosenburg. Op 7 januari 1941 werd begonnen met de bemaling. Naast het gemaal ligt een sluis. Deze sluis is onderdeel van het gemaalcomplex. Het gemaal wordt beheerd door waterschap Zuiderzeeland.

De Pompen

De pompinstallatie van het gemaal bestaat uit drie verticale centrifugaalpompen met een regelbaar toerental tot maximaal 105 omwentelingen per minuut. De opbrengst per pomp bedraagt maximaal 750 m3 per minuut (1800 m3, per minuut totaal) bij vijf meter zestig opvoerhoogte.

Motoren

De drie pompen worden direct aangedreven door drie elektrische motoren van ieder 774 kW en een bedrijfsspanning van 690 V. Het toerental wordt geregeld door een frequentie regelaar en is maximaal 105 omwentelingen per minuut.

Bijzonderheden

Bij stroomuitval is het mogelijk gebruik te maken van een automatisch startend diesel noodstroomaggregaat. Deze heeft een vermogen van 40 kVA en kan bij stroomuitval de schuiven sluiten, de sluis bedienen en de straat en het gemaal verlichten.

Externe link


Monumenten in de buurt van Gemaalcomplex Buma: Sluiswachtershuisje in Rutten

Gemaalcomplex Buma: Schutsluis/Lemstersluis

Gemaalweg 25
Rutten (Gemeente Noordoostpolder)
Inleiding De SCHUTSLUIS (Lemstersluis) behorende bij het gemaalcomplex 'Buma' werd gebouwd in 1939-1941 in opdracht van Rijkswaterstaat, A..

Gemaalcomplex Buma: Transformatorgebouw

Gemaalweg 25
Rutten (Gemeente Noordoostpolder)
Inleiding Het TRANSFORMATORGEBOUW behorende bij het gemaalcomplex 'Buma' werd gebouwd in 1939-1941 in opdracht van Rijkswaterstaat, Afdeli..

Gemaalcomplex Buma: Schotbalkenloods

Gemaalweg 25
Rutten (Gemeente Noordoostpolder)
Inleiding De SCHOTBALKENLOODS behorende bij het gemaalcomplex 'Buma' werd gebouwd in 1939-1941 in opdracht van Rijkswaterstaat, Afdeling R..

Gemaalcomplex Buma: Gemaal

Gemaalweg 25
Rutten (Gemeente Noordoostpolder)
Inleiding Het electrisch GEMAAL behorende bij het gemaalcomplex "Buma" werd gebouwd in 1939-1941 in opdracht van Rijkswaterstaat, Afdeling..

Lemsterschutsluis

Binnenhaven 4
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
LEMSTERSLUIS met gebouwtjes (Wachthuisjes). In verband met het historisch karakter van Lemmer als havenplaats van bijzonder belang.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)