Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Orgel Sint-Josephkerk in Utrecht

Kerkelijk Gebouw

Draaiweg 44
3515EM Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Orgel Sint-Josephkerk

De RK St. Josephkerk vanwege het tweeklaviers orgel met vrij pedaal dat omstreeks 1873 vervaardigd werd door de Duitse orgelmaker Friedrich Meyer voor de Johanneskirche in Barmen (D). In 1920 werd het geplaatst in de Josephkerk door Elbertse. Deze wijzigde het orgel in 1926. Waardering Het orgel in de St. Josephkerk is het enige orgel van de orgelmaker Meyer in ons land. Het instrument is een goed voorbeeld van de Westfaalse orgelbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het is bovendien een van de weinige bewaard gebleven orgels van deze orgelmaker die tussen 1858 en 1891 ruim 80 instrumenten maakte. Van het orgel is circa 95% van het pijpwerk gaaf bewaard gebleven alsmede de orgelkas, windvoorziening, windladen, klaviatuur en mechanieken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527006
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Josephkerk
St Josephkerk Utrecht.jpg
Plaats Utrecht
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1901
Restauratie(s) 1997
Gewijd aan Jozef van Nazareth
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Gerardus Adrianus Ebbers
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Altaar F.W. Mengelberg, 1913
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Josephkerk is een rooms-katholieke parochiekerk gelegen aan de Draaiweg in Utrecht. Deze neogotische kerk is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers en gebouwd in 1901.

Ontstaansgeschiedenis

Het gebied rond de Josephkerk viel oorspronkelijk onder de parochie van de kerk van OLV Tenhemelopneming aan de Biltstraat. Omdat deze kerk te klein dreigde te worden was er behoefte aan een extra kerkgebouw aan de Draaiweg. In die tijd waren er daar naast wat boerderijen slechts wat arbeiderswoningen: het was aan de rand van de stad.

In 1896 werd een stuk grond aangekocht, in 1900 werd de bouw aanbesteed en in 1901 was de bouw voltooid. De kerk doet sterk denken aan het werk van Ebbers' leermeester Alfred Tepe.

In 1913 wordt er een nieuw altaar geplaatst. Niet veel later wordt er een nieuwe marmeren vloer gelegd. De kerk doorstaat de Tweede Wereldoorlog zonder noemenswaardige beschadigingen. Vanaf de jaren zeventig raakt de kerk beschadigd. Er werd geboord in de grond in de omgeving van de kerk. De fundering dreigde te scheuren en kolommen zakten langzaam. Herstellen kan, maar kost veel geld en de optie om te slopen wordt reëel.

Eind jaren tachtig wordt de kerk op de gemeentelijke monumentenlijst gezet. Na de verkoop van de pastorie was er genoeg geld om de restauratie te financieren. Deze was in 1997 voltooid. Naast de bouwkundige restauratie werd het interieur ook aangepakt, en uitgevoerd in aarde-rood en helder wit.

Interieur

Het altaar

Het hoofdaltaar stamt uit 1913 komt uit het atelier van Friedrich Wilhelm Mengelberg.

De lambrisering

De lambrisering, de koorbanken en de zijaltaren zijn in 1951 bij het vijftigjarig jubileum van de kerk in het priesterkoor aangebracht. Deze zijn van de hand van Steph Uiterwaal.

Glas in lood

De glas-in-loodramen stammen uit de eerste decennia. Deze zijn van de hand van Otto Mengelberg en zijn zoon Willem, die ook het hoogaltaar geleverd heeft.

Een nieuwe parochie

Al sinds jaren werken ze al samen met de HH Nicolaas en Monicaparochie. In 2010 fuseerde de Josephkerk met vijf andere kerken in Utrecht tot de Ludgerusparochie.


Monumenten in de buurt van Orgel Sint-Josephkerk in Utrecht

Rijn en Zon

Adelaarstraat 30
Utrecht
KORENMOLEN "Rhijn en Son". Ronde gemetselde stellingmolen, gebouwd in 1912-1913, waarbij onderdelen van de in 1912 gesloopte stenen walkoren..

Groot en rijk pand

Bemuurde Weerd O.Z. 71
Utrecht
Een voor zijn omgeving opmerkelijk groot en rijk pand uit de tweede helft van de 18e eeuw, bestaande uit drie bouwlagen met kap. Casco, opz..

Lauwerechtbrug

Lauwerecht
Utrecht
Karakteristiek gelegen 18e-eeuwse boogbrug met leuningen met gietijzeren balusters. De huidige brug vervangt een eerdere versie op dezelfde..

Breed pand van een bouwlaag met een schilddak waarvan de nok loodrecht op de straat staat

Bemuurde Weerd O.Z. 62
Utrecht
Breed pand van een bouwlaag met een schilddak waarvan de nok loodrecht op de straat staat. Het pand is in de eerste helft van de 18e eeuw g..

Kokerloods

Lauwerecht 10
Utrecht
Laat 18e eeuwse houtloods met twee tussenvloeren. Bedrijvigheid buiten de stad Utrecht was ondermeer te vinden langs de Vecht en de Lauwere..

Kaart & Routeplanner

Route naar Orgel Sint-Josephkerk in Utrecht

Foto's (1)