Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin in Dedemsvaart

Tuin Park Landgoed

Moerheimstraat 78
7701CG Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1924
Architect: Mien Ruys


Beschrijving van Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin

Omschrijving onderdeel 1: De VERWILDERINGSTUIN. In 1924 legde Mien Ruys in de boomgaard achter het huis van haar ouders haar eerste proeftuin aan: de Verwilderingstuin, een tuin aangelegd in de schaduw van de fruitbomen en op zure grond. In de tuin lopen vier paden recht af op de centraal gelegen vierkante vijver van beton. De paden zijn van griontegels. Langs de vijver liggen eveneens griontegels, deze steken iets over zodat de vijverrand niet zichtbaar is. Door de tuin lopen een paar onverharde slingerpaden. De schaduwrijke tuin kenmerkt zich door de aanwezigheid van fruitbomen, een sierkers bij de vijver en veel schaduwminnende planten. In de tuin een natuurstenen waterbol uit het begin van de jaren '50 van de twintigste eeuw van de kunstenaar Auck Fock van Coppenaal. Vanaf het houten bankje dat op een iets verhoogd deel in de schaduw staat, een zicht op de Oude Proeftuin die in het (zon)licht baadt. Achter het bankje een palissade van larixhout. Waardering De VERWILDERINGSTUIN is als onderdeel van het complex 'Tuinen van Mien Ruys' van algemeen belang: - als onderdeel van de proeftuinen die een representatief voorbeeld zijn van modernistische tuinarchitectuur, ontworpen en aangelegd door tuinarchitect Mien Ruys in de periode 1924-1999; - vanwege de, ook in detail, gaaf bewaarde hoofdstructuur van de tuin bestaande uit (on)verharde paden, een vijver en schutting, waarbinnen een gaaf bewaard beplantingschema; - vanwege de samenhang tussen de tuinen; - vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; - vanwege de invloed van Mien Ruys op de ontwikkeling van de (particuliere) tuinarchitectuur in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527003
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Watertuin uit 1954.

De Tuinen van Mien Ruys waren de proeftuinen van de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect Mien Ruys. De tuinen bevinden zich in Dedemsvaart, de geboorte- en werkplaats van Mien Ruys.

De tuinen worden sinds 1976 onderhouden door Stichting Tuinen Mien Ruys. In de tuin wordt geëxperimenteerd met beplantingen en tuinmaterialen. De tuinen zijn erkend als rijksmonument.

Fotogalerie


Zie ook


Monumenten in de buurt van Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin in Dedemsvaart

Villa Lellingbo

Moerheimstraat 80
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding HERENHUIS "Lellingbo", in 1902 in een eenvoudige Eclectische stijl gebouwd naar tekeningen van Karel Hakkert, in opdracht van Bon..

Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 2: De OUDE PROEFTUIN De OUDE PROEFTUIN werd in 1927 aangelegd in de moestuin. Aan de noordzijde van de rechthoekige..

Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld me..

Villa Agatha Adriana

Moerheimstraat 90
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding De villa Agatha Adriana is in 1906 als WOONHUIS annex praktijk gebouwd in opdracht van de arts Van Barneveld. De Eclectische bouw..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin in Dedemsvaart