Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd in de trant van het eclecticisme met gepleisterde decoraties uitgevoerd in Amsterdam

Woonhuis

Weesperzijde 20
1091EB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1880-1890
Architect: J.H.T. Löning


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd in de trant van het eclecticisme met gepleisterde decoraties uitgevoerd

Inleiding HERENHUIS, gebouwd in 1886 in de trant van het Eclecticisme met gepleisterde decoraties uitgevoerd. Het ontwerp, uit 1885, is van J.H.T. Löning en is gebouwd in opdracht van Hibbelns glasfabriek. Het herenhuis maakt deel uit van het negentiende-eeuwse rivierfront aan de Amstel, Weesperzijde, aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkeld door particuliere bouwondernemers. Omschrijving In kruisverband op een afgeschuinde rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis over vier bouwlagen (souterrain, bel-etage en twee verdiepingen), drie vensterassen breed, met een centrale dakkapel in het dakschild. De vensteropeningen en het portiek zijn alle recht afgesloten. In het metselwerk zijn gepleisterde sierbanden (speklagen), sluit- en aanzetstenen opgenomen. De basis is in blokverband, het hoofdgestel boven de vierde bouwlaag bestaat uit een dunne architraaf, een fries met bloemmotieven en een kroonlijst met mutuli, waarvan vier doorlopen in triglyfen, regulae en guttae. Boven de bel-etage en de verdieping zijn zware geprofileerde natuurstenen waterlijsten aangebracht. De waterlijsten van de doorlopende onderdorpels zijn minder zwaar aangezet. De portiek, rechts in de gevel, heeft boven het blokverband een opbouw bestaande uit een kroonlijst met mutuli, gedragen door twee consoles met diamantkoppen en acanthusbladeren. Ook aan de binnenzijde tegen de latei zijn acanthusbladeren aangebracht. Boven de lijst bevindt zich een rond venster met een geprofileerde rondbooglijst rustende op een onderbouw met rolwerk. In de lijst is een vrouwenkopje als sluitsteen opgenomen. In het portiek zet het blokverband van het basement zich voort en leiden hardstenen treden naar twee paneeldeuren met sierroosters, onder bovenlichten, in een kruiskozijn. Boven de twee souterrainramen is een diamantkop geplaatst. De balkons op de eerste en tweede verdieping hebben openslaande deuren. Het balkon op de tweede verdieping heeft een smeedijzeren hekwerk. De dakkapel in de middenas heeft een rondboograam met een diamantkop als sluitsteen en een, door gecanneleerde pilasters met consoles gedragen, driehoekig fronton met hijsbalk. In het fries tussen de consoles bevindt zich een cartouche. De achtergevel is uitgevoerd in een crème-kleurig geschilderd blokverband en heeft een dakkapel met driezijdig fronton. De oorspronkelijke indeling van het interieur is deels gaaf, alsmede enkele paneeldeuren. Waardering Het herenhuis aan de Weesperzijde uit de jaren tachtig van de negentiende eeuw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van, door particuliere opdrachtgevers ontwikkelde, rijk gedetailleerde woonhuizen voor de gegoede stand. Het woonhuis is stedenbouwkundig van algemeen belang als beeldondersteunend onderdeel van het laat negentiende-eeuwse rivierfront aan de oostzijde van de Amstel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526990
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd in de trant van het eclecticisme met gepleisterde decoraties uitgevoerd in Amsterdam

Twee identieke herenhuizen

Weesperzijde 21
Amsterdam
Inleiding Twee identieke HERENHUIZEN, naar een ontwerp van J.H.T. Löning, oktober 1883, in de stijl van de Neo-Renaissance met zowel speci..

Ensemble van vier herenhuizen in de trant van het eclecticisme

Weesperzijde 16
Amsterdam
Inleiding Ensemble van vier HERENHUIZEN, gebouwd omstreeks 1880-1890 in de trant van het Eclecticisme. De herenhuizen maken deel uit van he..

De Ysbreeker

Weesperzijde 23
Amsterdam
Inleiding CAFE-RESTAURANT met bovenWONINGEN, ontworpen door A.L. van Gendt in 1884-1885, in de stijl van de Neo-Renaissance, de decoratie i..

In de straatwand opgenomen herenhuis in eclectische trant

Weesperzijde 24
Amsterdam
Inleiding In de straatwand opgenomen HERENHUIS in 1887 in Eclectische trant naar een ontwerp van A. Salm GBzn. voor H.W. Nijman. Salm ontwi..

In de straatwand opgenomen herenhuis in eclectische trant

Weesperzijde 27
Amsterdam
Inleiding In de straatwand opgenomen HERENHUIS in 1887 in Eclectische trant, gebouwd naar een ontwerp van A. Salm GBzn. voor H.W. Nijman. S..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, gebouwd in de trant van het eclecticisme met gepleisterde decoraties uitgevoerd in Amsterdam

Foto's (2)