Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Seinhuis bij het gelijktijdig gebouwde Muiderpoortstation in Amsterdam

Gebouw

Oosterspoorplein 1
1093JW Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1936-1938
Architect: H.G.J. Schelling


Beschrijving van Seinhuis bij het gelijktijdig gebouwde Muiderpoortstation

Inleiding In 1936-1938 tot stand gekomen vrijstaand SEINHUIS bij het eveneens in die jaren gebouwde Muiderpoortstation. Gelegen tussen het stationsgebouw en het viaduct en in opdracht van de N.V. Hollandsche IJzeren Spoorweg Mij. gebouwd naar een ontwerp van de architect H.G.J. Schelling in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Omschrijving Het seinhuis bestaat uit een hoge torenachtige schacht op rechthoekig grondplan en een uitkragende bedieningsruimte. De bovenbouw wordt gedragen door twee hoge vierkante pijlers aan de zuidzijde en door een trappenhuis met gelede glasgevels en hoge muurdammen aan de noordzijde. Aan de bovenzijde een rechthoekige en witgeschilderde opbouw met aan de lange zijde ronde en gelede vensters. Hierboven het eigenlijke seinhuis met grotendeels glazen gevelwanden met grote en gelede vensters in stalen kozijnen, waarbij de beide korte zijden zijn afgeschuind met smalle deur in het midden. Rond het seinhuis loopt een aan de korte zijden afgeronde omgang met eenvoudig hek. Het met een brede luifel uitkragende platte dak is eveneens aan de korte zijden afgerond. Het witbetegelde trappenhuis is voorzien van stalen steektrappen met buisleuningen Waardering Uit 1936-1938 daterend seinhuis in nieuw-zakelijke trant, behorend bij het Muiderpoortstation van algemeen belang vanwege de architectuur- historische en typologische waarde als kenmerkend voorbeeld van functionalistische spoorwegarchitectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526982
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Amsterdam Muiderpoort   
Het stationsgebouw aan het Oosterspoorplein
Het stationsgebouw aan het Oosterspoorplein
Plaats Amsterdam
Afkorting Asdm
Type vorkstation
Opening 18 mei 1896
Heropening 15 oktober 1939
Perrons 2 eilandperrons
Perronsporen 4
Lijn(en) Oosterspoorweg
Rhijnspoorweg
Tramlijn 3, 7
Stadsbus 22, 37, 40, 41, 245
Vervoerder(s) NS
GVB
Reizigers 11.594 (2014) [1] per dag
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 56′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Muiderpoort
Station Amsterdam Muiderpoort
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Amsterdam Muiderpoort of het Muiderpoortstation is een spoorwegstation gelegen aan het Oosterspoorplein bij het viaduct Wijttenbachstraat/Insulindeweg in Amsterdam-Oost. Dit vorkstation ligt aan de splitsing van de spoorlijnen AmsterdamUtrecht (Rhijnspoorweg) en Amsterdam – Amersfoort (Oosterspoorweg).

Geschiedenis

Van 1896 tot 1937 was het een laaggelegen halte aan de spoorlijn richting Hilversum ten noorden van het huidige station. Alhoewel het station was vernoemd naar de Muiderpoort was het station een kleine kilometer ten oosten van de Muiderpoort gelegen. Het station had toen één eilandperron.

Het huidige hooggelegen station is gebouwd onder leiding van de architect H.G.J. Schelling en architect Johannes Leupen van de Gemeente Amsterdam en werd op 15 oktober 1939 geopend. Het nieuwe station werd gebouwd als onderdeel van de Spoorwegwerken Oost, waarmee de spoorlijnen tussen het Centraal Station en het Amstelstation op dijklichamen werden gelegd en alle straten met viaducten werden overbrugd. Hierdoor konden vele gelijkvloerse overwegen vervallen die voor veel oponthoud en ongevallen zorgden in het oostelijk deel van de stad. Ook het huidige station is niet bij de Muiderpoort gelegen, maar iets meer dan een kilometer oostelijker.

Jodenvervolging

Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde het station als opstapplaats voor joden die vanuit het verzamelpunt Hollandsche Schouwburg naar het kamp Westerbork werden weggevoerd. Een plaquette op het Oosterspoorplein herinnert hieraan.

Gebouw

Vanuit de centrale hal, waar zich de loketten bevonden, liepen twee voetgangerstunnels naar de perrons. Eind jaren negentig werd het station grondig verbouwd, waarbij de centrale hal en de tunnels werden bestemd voor bedrijven. De perrons werden rechtstreeks toegankelijk vanaf de straat. Omstreeks 2002 sloot de NS het laatste kaartverkooploket. In het voormalige Seinhuis, het hoogstgelegen deel van het stationscomplex, worden af en toe lichtkunstvoorstellingen gehouden. Het seinhuis werd in 2003 aangewezen als rijksmonument[2]; de overige gebouwen van het complex, waaronder enkele dienstwoningen, werden in 2014 gemeentelijk monument.[3] In de noordwand van het gebouw is bij de bouw in 1939 glas-in-loodraam geplaatst van de hand van Heinrich Campendonk. Het stelt de vogeltrek voor, een destijds gebruikelijke allegorie voor het reizen.

Op het station zijn een twintigtal beveiligingscamera's aangebracht. Medio 2008 werden poortjes met tourniquets voor gebruik met de OV-chipkaart geïnstalleerd. Het station heeft een kiosk voor eten, drank en drukwerk. Het station beschikt over liften voor de treinreizigers.

OV-chipkaart

Dit station is afgesloten met OVC-poorten en wel met aparte OV-chipkaartgebieden voor de beide takken (Breukelen en Weesp). Routes met terugsteken die toegestaan zouden moeten zijn vereisen dus uit- en inchecken; dit kan qua kosten ongunstiger zijn dan wanneer dit station niet zou bestaan, want dan had men via Amsterdam Centraal mogen reizen. Komend uit de richting Amsterdam Centraal moet men om extra uit- en inchecken te voorkomen al eerder overstappen op de gewenste tak.

Treinen

Station Amsterdam Muiderpoort heeft verbindingen in drie richtingen. Op spoor 2 komen de treinen aan richting Amsterdam Centraal, op spoor 3 de treinen naar Weesp en vervolgens Almere en Zwolle of Amersfoort (-Vathorst). Op spoor 8 vertrekken de treinen richting Amsterdam Centraal, Zaandam en Uitgeest en op spoor 9 vertrekken de treinen in de richting van Amstelstation, Gouda en Rotterdam Centraal.

De volgende treinseries doen dit station aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalAmsterdam MuiderpoortBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7400 Sprinter Amsterdam CentraalAmsterdam MuiderpoortBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen 's Avonds en in het weekend alleen tussen Breukelen en Rhenen. In Amsterdam Centraal gekoppeld aan serie 4700 naar Uitgeest. Richting Rhenen rond 11.00, 13.00 en 15.00 uur scheef 21-39 interval in plaats van strakke 30 minuten.
14600 Sprinter Amsterdam CentraalAmsterdam MuiderpoortWeespAlmere CentrumLelystad CentrumZwolle In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 4600 van/naar Den Haag C.
15800 Sprinter AmersfoortHilversumWeespAmsterdam MuiderpoortAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 5800 van/naar Hoofddorp
Glas-in-loodraam in de noordwand van de stationshal met de voorstelling van "De Vogeltrek", naar ontwerp van prof. Heinrich Campendonk.

Trams en bussen

GVB Blokkendoos 801 staat voor het Muiderpoortstation gereed voor de volgende rit op lijn 3 naar de Zoutkeetsgracht.

De tramlijnen 3 en 7 hebben een halte bij het station. Tramlijn 3, en de buslijnen 22, 40 en 41 hebben hun eindpunt bij dit station. Bij het station is een keerlus voor de trams (3), maar ook een tramhalte voor de doorgaande trams (7). Al het openbaar vervoer per bus en tram dat het Muiderpoortstation aan doet wordt uitgevoerd door het GVB in opdracht van de Stadsregio Amsterdam. Het Muiderpoortstation valt dan ook onder concessiegebied Amsterdam. Hieronder volgt een lijst van de trams en bussen die het station aandoen:

Lijn Route Soort Bijzonderheden
GVB
3 Muiderpoortstation – Zoutkeetsgracht Tram
7 FlevoparkSlotermeer Tram
22 Muiderpoortstation – Station Sloterdijk Bus
37 AmstelstationMolenwijk Bus
40 Muiderpoortstation – Amstelstation Bus
41 Muiderpoortstation – station Holendrecht Bus
245 MolenwijkSchiphol Zuid Bus Dagelijkse spitsbus, alleen richting Schiphol
759 Centraal Station – IJburg Bus Nachtbus

Externe links


Monumenten in de buurt van Seinhuis bij het gelijktijdig gebouwde Muiderpoortstation in Amsterdam

Atelierwoning

Oosterpark 82
Amsterdam
Inleiding Een in 1884 tot stand gekomen ATELIERWONING, gebouwd in opdracht van Leembruggen in oorsprong voor de beeldhouwer Roskam, die ech..

Woonhuis bestaande uit twee samengetrokken panden

Oosterpark 77
Amsterdam
Inleiding WOONHUIS bestaande uit twee samengetrokken panden uit 1888 die in 1921-22 verbouwd zijn tot één woning door de architect Harry..

Gerardus Majellakerk

Ambonplein 61
Amsterdam
Inleiding In 1923-1926 tot stand gekomen voormalige rooms-katholieke KERK (1), genaamd Gerardus Majella en gebouwd volgens het principe va..

Sint-Vincentiushuis

Obiplein 2
Amsterdam
Inleiding Voormalige PASTORIE (2), St. Vincentiushuis, gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stu..

Sint-Theresiaklooster

Obiplein 14
Amsterdam
Inleiding Voormalig ZUSTERHUIS St. Theresia (3), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door architect Jan Stuyt, 1926...

Kaart & Routeplanner

Route naar Seinhuis bij het gelijktijdig gebouwde Muiderpoortstation in Amsterdam

Foto's (3)