Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Thérèse Schwartze in Amsterdam

Graf Begraafplaats

Kruislaan 126
1097GA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1922
Architect: Georgine Schwartze


Beschrijving van Grafmonument van Thérèse Schwartze

Omschrijving Het GRAFMONUMENT (klasse 1, vak 36, nr. 42 A) van portrettiste Thérèse van Duyl-Schwartze (1852-1918); in oorsprong opgericht in 1922 op Zorgvlied en in de jaren '60 overgebracht naar de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Het grafmonument is ontworpen door haar zuster Georgine Schwartze en in Carrarisch marmer door J.P. Maas in Haarlem vervaardigd. Het grafteken bestaat uit een met een draperie bedekte tombe waarop de dode levensgroot ligt opgebaard met papavers in de hand. Waardering Grafmonument van de nationaal bekende portrettiste Thérèse Schwartze uit 1922, behorend tot de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur-, kunst- en funerair-historische waarde. Tevens van belang in het sculpturale oeuvre van Georgine Schwartze. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526979
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Thérèse Schwartze
Grafmonument van Thérèse Schwartze.jpg
Kunstenaar Georgine Schwartze
Jaar 1922
Materiaal Carrarisch marmer
Locatie De Nieuwe Ooster, Amsterdam
Monumentnummer 526979
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Thérèse Schwartze op begraafplaats De Nieuwe Ooster in de Nederlandse stad Amsterdam is een rijksmonument.[1]

Achtergrond

Thérèse Schwartze (1851-1918) was een portretschilderes. Schwartze lag oorspronkelijk begraven op Zorgvlied waar in 1922 aanvankelijk ook het grafmonument werd geplaatst. Het grafmonument werd algauw verplaatst. Het heeft onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam gestaan. Schwartze is later herbegraven op De Nieuwe Ooster, waar ook haar werd herplaatst.[2] Het marmeren monument werd ontworpen door haar zuster Georgine Schwartze en uitgevoerd door J.P. Maas uit Haarlem.

Beschrijving

Het monument verbeeldt de overledene, die levensgroot ligt opgebaard met papavers in haar hand op een met draperieën beklede graftombe.

Waardering

Het grafmonument (klasse 1, vak 36, nr. 42 A) werd in 2004 in het Monumentenregister opgenomen vanwege het "algemeen belang wegens cultuur-, kunst- en funerair-historische waarde. Tevens van belang in het sculpturale oeuvre van Georgine Schwartze."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Thérèse Schwartze in Amsterdam

De Nieuwe Ooster: Parkaanleg met padenstelsel

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Naar ontwerp van L.A. Springer tot stand gekomen PARKAANLEG met PADENSTELSEL behorende bij het complex Nieuwe Oosterbegraafpla..

De Nieuwe Ooster: Barenloods

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Door A.W. Weissman in eclectische neo-renaissance ontworpen in oorsprong vrijstaande BARENLOODS van de Nieuwe Oosterbegraafpla..

Grafmonument van Joannes Benedictus van Heutsz

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Het GRAFMONUMENT van J.B. van Heutsz (1851-1924), van 1904-1909 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië bestaande uit een gr..

Grafmonument van Jacques Perk

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Uit 1881 daterend GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 1, nr 19) van de dichter Jacques Perk (1859-1881), wiens werk van grote invloed ..

Grafmonument van Piet van Nek

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 2, nr. 84) van wielrenner Piet van Nek, die in april 1914 te Leipzig verongelukte op de wielerbaan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van Thérèse Schwartze in Amsterdam

Foto's (1)