Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Gerardus Frederik Westerman in Amsterdam

Graf Begraafplaats

Kruislaan 126
1097GA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1891
Architect: J.F. Klinkhamer


Beschrijving van Grafmonument van Gerardus Frederik Westerman

Omschrijving Het GRAFMONUMENT (klasse 1, vak 36, nrs. 12 t/m 15) van G.F. Westerman (1807-1890); bekend als een van de oprichters van het Genootschap Natura Artis Magistra, dier- en plantkundige van internationale vermaardheid. Het grafmonument, in oorsprong opgericht op de Oude Oosterbegraafplaats in 1891, en overgebracht naar de Nieuwe, is een ontwerp van J.F. Klinkhamer en bestaat uit een natuurstenen graftombe, waarop een liggende hond in brons vervaardigd, naar een ontwerp van de uit Antwerpen afkomstige J. Verdonck en een door geornamenteerde zuilen geflankeerde piëdestal met plaquette en een halfrond fronton met omkranst portretmedaillon in reliëf. Het sierlijke smeedijzeren hekwerk staat op een natuurstenen plint met gebeeldhouwde consoles bij de hoekpijlers. Waardering Grafmonument voor de dier- en plantkundige G.F. Westerman uit 1891, behorend bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van belang wegens cultuur- en funerair-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526978
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Gerardus Frederik Westerman
Westerman graf (Amsterdam).JPG
Kunstenaar Jaap Klinkhamer, J.J.F. Verdonck
Jaar 1891
Materiaal natuursteen, brons
Locatie De Nieuwe Ooster, Amsterdam
Monumentnummer 526978
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Gerardus Frederik Westerman op begraafplaats De Nieuwe Ooster in de Nederlandse stad Amsterdam is een rijksmonument.

Beschrijving

Gerardus Frederik Westerman (1807-1890) was mede-oprichter en eerste directeur van Artis. Het grafmonument is ontworpen door architect Jaap Klinkhamer. Het werd in 1891 geplaatst op de (Oude) Oosterbegraafplaats en later overgebracht naar de Nieuwe Oosterbegraafplaats.

Beschrijving

Aan het hoofdeind van het monument is een piëdestal opgericht, geflankeerd door geornamenteerde zuilen. Het wordt gekroond door een halfrond fronton waarop in reliëf het portretmedaillon van Westerman is aangebracht. Op de natuurstenen graftombe ligt een bronzen hond, naar een ontwerp van beeldhouwer J.J.F. Verdonck, schoonzoon van de overledene.

Rond het graf staat op een natuurstenen plint een smeedijzeren hekwerk, met gebeeldhouwde consoles bij de hoekpijlers.

Waardering

Het grafmonument (klasse 1, vak 36, nrs. 12 t/m 15) werd in 2004 in het Monumentenregister opgenomen vanwege het "belang wegens cultuur- en funerair-historische waarde."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Gerardus Frederik Westerman in Amsterdam

De Nieuwe Ooster: Parkaanleg met padenstelsel

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Naar ontwerp van L.A. Springer tot stand gekomen PARKAANLEG met PADENSTELSEL behorende bij het complex Nieuwe Oosterbegraafpla..

De Nieuwe Ooster: Barenloods

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Door A.W. Weissman in eclectische neo-renaissance ontworpen in oorsprong vrijstaande BARENLOODS van de Nieuwe Oosterbegraafpla..

Grafmonument van Joannes Benedictus van Heutsz

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Het GRAFMONUMENT van J.B. van Heutsz (1851-1924), van 1904-1909 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië bestaande uit een gr..

Grafmonument van Jacques Perk

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Uit 1881 daterend GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 1, nr 19) van de dichter Jacques Perk (1859-1881), wiens werk van grote invloed ..

Grafmonument van Piet van Nek

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 2, nr. 84) van wielrenner Piet van Nek, die in april 1914 te Leipzig verongelukte op de wielerbaan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van Gerardus Frederik Westerman in Amsterdam

Foto's (1)