Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Everhardus Johannes Potgieter in Amsterdam

Graf Begraafplaats

Kruislaan 126
1097GA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1875
Architect: Frans Stracké


Beschrijving van Grafmonument van Everhardus Johannes Potgieter

Omschrijving GRAFMONUMENT (klasse 1, vak 22, nr. 17) van de nationaal bekende letterkundige E.J. Potgieter (1808-1875), oprichter van De Gids, overgebracht van de Westerbegraafplaats. Het grafmonument bestaat uit een schuinoplopende liggende zerk met inscriptie en een piëdestal met de naam Potgieter, waarboven een hardstenen aedicula met een marmeren borstbeeld van de dichter, vervaardigd door F. Stracké; op de sokkel een lauwerkrans, op het fronton drie zespuntige sterren in reliëf. Waardering Grafmonument voor de nationaal bekende literator E.J. Potgieter uit 1875, behorend tot de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur-, literair- en funerair-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526973
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Everhardus Johannes Potgieter
Graf Everhardus Johannes Potgieter.JPG
Kunstenaar Frans Stracké
Jaar 1875
Materiaal hardsteen, marmer
Locatie De Nieuwe Ooster, Amsterdam
Monumentnummer 526973
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Everhardus Johannes Potgieter op begraafplaats De Nieuwe Ooster in de Nederlandse stad Amsterdam is een rijksmonument.

Beschrijving

Het monument voor Everhardus Johannes Potgieter (1808-1875), letterkundige en oprichter van De Gids, was aanvankelijk geplaatst op de Westerbegraafplaats en is later overgebracht naar de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Het bestaat uit een schuinoplopende liggende zerk met inscriptie en een piëdestal met de familienaam, waarboven een hardstenen aedicula met een buste in marmer gemaakt door beeldhouwer Frans Stracké. Op de sokkel is onder de buste een lauwerkrans aangebracht, op het fronton in reliëf drie zespuntige sterren.

Waardering

Het grafmonument (klasse 1, vak 22, nr. 17) werd in 2004 in het Monumentenregister opgenomen vanwege het "algemeen belang wegens cultuur-, literair- en funerair-historische waarde."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Everhardus Johannes Potgieter in Amsterdam

De Nieuwe Ooster: Parkaanleg met padenstelsel

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Naar ontwerp van L.A. Springer tot stand gekomen PARKAANLEG met PADENSTELSEL behorende bij het complex Nieuwe Oosterbegraafpla..

De Nieuwe Ooster: Barenloods

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Door A.W. Weissman in eclectische neo-renaissance ontworpen in oorsprong vrijstaande BARENLOODS van de Nieuwe Oosterbegraafpla..

Grafmonument van Joannes Benedictus van Heutsz

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Het GRAFMONUMENT van J.B. van Heutsz (1851-1924), van 1904-1909 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië bestaande uit een gr..

Grafmonument van Jacques Perk

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Uit 1881 daterend GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 1, nr 19) van de dichter Jacques Perk (1859-1881), wiens werk van grote invloed ..

Grafmonument van Piet van Nek

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 2, nr. 84) van wielrenner Piet van Nek, die in april 1914 te Leipzig verongelukte op de wielerbaan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van Everhardus Johannes Potgieter in Amsterdam

Foto's (1)