Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Jan Albregt in Amsterdam

Graf Begraafplaats

Kruislaan 126
1097GA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1880
Architect: Charles Rochussen en Eduard Colinet


Beschrijving van Grafmonument van Jan Albregt

Omschrijving In oorsprong in 1880 opgericht GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 10a, nr. 1) van toneelspeler J.H. Albregt; in 1898 van de Oude Oosterbegraafplaats naar de Nieuwe verplaatst. Ontwerper van het grafteken was de schilder Charles Rochussen. De beeldhouwer was de in Amsterdam woonachtige Ed. Colinet. Het natuurstenen grafteken bevat een rechthoekige piëdestal met inscriptie, fries met acroterieën en een geprofileerde staande grafsteen met in hoogreliëf een treurende vrouwenfiguur, de muze der kunst met een lauwerkrans in de linkerhand, aan haar rechtervoet een toneelmasker en aan haar linkervoet een bijenkorf onder draperieën. Aan de achterzijde van het grafteken is een overzicht van de toneelstukken weergegeven waarin Albregt glorieerde. Waardering Grafmonument uit 1880 voor een nationaal bekende toneelspeler, behorend bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur- en funerair-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526968
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Jan Albregt
Graf Jan Albregt.JPG
Kunstenaar Charles Rochussen (ontwerp), Eduard Colinet (uitvoering)
Jaar 1880
Locatie De Nieuwe Ooster, Amsterdam
Monumentnummer 526968
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Jan Albregt op begraafplaats De Nieuwe Ooster in de Nederlandse stad Amsterdam is een rijksmonument.

Achtergrond

Jan Albregt (1829-1879) was toneelspeler en schouwburgdirecteur. Het grafteken werd ontworpen door schilder Charles Rochussen en uitgevoerd door beeldhouwer Eduard Colinet. In 1898 werd het overgebracht van de Oude Oosterbegraafplaats naar de Nieuwe Ooster.

Beschrijving

Het natuurstenen monument bestaat uit een rechthoekige sokkel, waarop een fries met acroterieën is geplaatst. De staande steen toont en treurende muze in hoogreliëf, met in haar linkerhand een lauwerkrans. Aan haar voeten zijn een toneelmasker en bijenkorf geplaatst. Op de achterkant van het monument is een overzicht aangebracht van de toneelstukken waarin Albregt speelde.

Waardering

Het grafmonument (klasse 2, vak 10a, nr. 1) werd in 2004 in het Monumentenregister opgenomen vanwege het "algemeen belang wegens cultuur- en funerair-historische waarde."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Jan Albregt in Amsterdam

De Nieuwe Ooster: Parkaanleg met padenstelsel

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Naar ontwerp van L.A. Springer tot stand gekomen PARKAANLEG met PADENSTELSEL behorende bij het complex Nieuwe Oosterbegraafpla..

De Nieuwe Ooster: Barenloods

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Door A.W. Weissman in eclectische neo-renaissance ontworpen in oorsprong vrijstaande BARENLOODS van de Nieuwe Oosterbegraafpla..

Grafmonument van Joannes Benedictus van Heutsz

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Het GRAFMONUMENT van J.B. van Heutsz (1851-1924), van 1904-1909 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië bestaande uit een gr..

Grafmonument van Jacques Perk

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving Uit 1881 daterend GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 1, nr 19) van de dichter Jacques Perk (1859-1881), wiens werk van grote invloed ..

Grafmonument van Piet van Nek

Kruislaan 126
Amsterdam
Omschrijving GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 2, nr. 84) van wielrenner Piet van Nek, die in april 1914 te Leipzig verongelukte op de wielerbaan..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)