Grafmonument van Jan Albregt in Amsterdam

Graf Begraafplaats

Kruislaan 126
1097GA Amsterdam

Architect: Charles Rochussen en Eduard Colinet

Beschrijving van Grafmonument van Jan Albregt

Omschrijving In oorsprong in 1880 opgericht GRAFMONUMENT (klasse 2, vak 10a, nr. 1) van toneelspeler J.H. Albregt; in 1898 van de Oude Oosterbegraafplaats naar de Nieuwe verplaatst. Ontwerper van het grafteken was de schilder Charles Rochussen. De beeldhouwer was de in Amsterdam woonachtige Ed. Colinet. Het natuurstenen grafteken bevat een rechthoekige piëdestal met inscriptie, fries met acroterieën en een geprofileerde staande grafsteen met in hoogreliëf een treurende vrouwenfiguur, de muze der kunst met een lauwerkrans in de linkerhand, aan haar rechtervoet een toneelmasker en aan haar linkervoet een bijenkorf onder draperieën. Aan de achterzijde van het grafteken is een overzicht van de toneelstukken weergegeven waarin Albregt glorieerde. Waardering Grafmonument uit 1880 voor een nationaal bekende toneelspeler, behorend bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur- en funerair-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)