Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig Meterhuis in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Omval 32
1096AB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1909-1910


Beschrijving van Voormalig Meterhuis

Omschrijving Voormalig METERHUIS, met één hoge bouwlaag ter diepte van zeven traveeën opgetrokken op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak tussen puntgevels in utilitaire eclectische trant. Het gebouw is opgetrokken in baksteen met spaarvelden rondom, lisenen en accenten in natuur- en gele siersteen; de hoge vensters zijn per twee gekoppeld en voorzien van meerruits bovenlichten; in de puntvormige eindgevels klimmend tandfries en één rond venster met glas-in-lood raamvulling; natuurstenen afdekplaten en ronde bekroning met reliëf. Dakkapellen met piron in oorsprong telkens twee per dakvlak. De twee dakkapellen op het ZW-dakvlak zijn recent en vallen buiten de bescherming. Boven de toegang - gelegen aan het kleine binnenterrein tussen regulateurgebouw en meterhuis - bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met 'meters'. Aan de korte voorgevel van het gebouw bevindt zich nog een gevelsteen met 'kantoor opzichters'. Waardering Voormalig meterhuis uit 1909-1910 in utilitaire eclectische trant van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde, verder van belang voor de historie van de techniek en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526956
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig Meterhuis in Amsterdam

Station Amsterdam Amstel

Julianaplein 1
Amsterdam
Inleiding In 1938-1939 op een ruim en langgerekt kavel aan de westzijde van het Julianaplein gebouwd SPOORWEGSTATION, naar een ontwerp van ..

Schollenbrug (brug nr. 340) en Berlagebrug (brug nr. 423)

Amsteldijk 700
Amsterdam
Inleiding Ensemble van twee in 1931-1932 door H.P. Berlage in samenwerking met C. Biemond (dir. afd. bruggen Publieke Werken) gebouwde bru..

Remise Lekstraat

Kromme-Mijdrechtstraat 25
Amsterdam
Inleiding TRAMREMISE naar een ontwerp van de Dienst Publieke Werken, in zakelijk expressionistische trant. Op de lokatie bevond zich een ee..

Woonhuizen

Vrijheidslaan 10
Amsterdam
Panden deel uitmakend van huizenblokken aan de noordzijde van de Vrijheidslaan (1921-1922 door M. de Klerk) in hun cubistische vormen reeds ..

Woonhuizen

Vrijheidslaan 20
Amsterdam
Panden deel uitmakend van huizenblokken aan de noordzijde van de Vrijheidslaan (1921-1922, door M. de Klerk) in hun cubistische vormen reeds..

Kaart & Routeplanner