Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk in Amsterdam

Overig

Korte Ouderkerkerdijk 45
1096AC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1907-1913


Beschrijving van Hekwerk

Inleiding Aan de Amstel gelegen HEKWERK, behorende tot het complex van de Zuidergasfabriek, in de periode 1907 - 1913 ontworpen in de stijl van de Art Nouveau. Het hekwerk bestaat uit het eigenlijke toegangshek bij de portiersloge en het resterend deel van het hekwerk ter afbakening van het terrein, beginnend bij de portiersloge en circa 50 meter doorlopend naar het zuid-oosten. Omschrijving Langgerekte terreinafscheiding bij de voormalige Zuidergasfabriek tussen de portiersloge en de Amstel, bestaande uit drie gemetselde pijlers, smeedijzeren (draai)hekken en lantaarnhouders. De draaihekken hebben in de bovenste helft gedraaide verticale spijlen die in de gebogen bovenrand doorlopen in driezijdige punten. De draaihekken zijn verstevigd met een diagonaal. De lantaarns worden bekroond door beschilderde keizerskronen. De houders klemmen om de granieten koppen van de pijlers. Het overige hekwerk heeft een horizontale bovenrand. Tussen de portiersloge en de tweede pijler bevindt zich een enkel draaihek, opgehangen aan een ronde stijl met ringen. Dit was voor de voetgangers bestemd. Het hekwerk dat het terrein afbakent is gelijk aan de rechtgesloten hekken tussen de pijlers en heeft dezelfde ronde stijlen als aan het voetgangershek. Waardering Het hekwerk in Jugendstiltrant uit 1907-1913 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek en grotendeels gaaf bewaard gebleven terreinafscheiding van het complex van de Zuidergasfabriek. Tevens heeft het hekwerk ensemblewaarde wegens de stilistische- en bouwkundige samenhang met de aangrenzende portiersloge. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526955
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk in Amsterdam

Portierswoning (niet toegankelijk (2013))

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Omschrijving Het PORTIERSGEBOUW van de Zuidergasfabriek in overgangsarchitectuur heeft een vierkante plattegrond, is opgetrokken in bakstee..

Directeurswoning

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Omschrijving De DIRECTEURSWONING is van het eigenlijke terrein van de voormalige gasfabriek afgesloten door een hoog hek. De grote villa is..

Directiegebouw (niet toegankelijk (2013))

Spaklerweg 26
Amsterdam
Omschrijving Het DIRECTIEGEBOUW uit 1907-1913 bestaat uit een gespiegelde dubbelvilla in rationalistische trant op vrijwel rechthoekige pla..

Ingenieurswoning (niet toegankelijk (2013))

Spaklerweg 30
Amsterdam
Omschrijving De INGENIEURSWONING heeft een vrijwel vierkante plattegrond en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een kapverdiepi..

Regulateurgebouw

Spaklerweg 32
Amsterdam
Omschrijving Voormalig REGULATEURGEBOUW uit 1909-1910, met één hoge bouwlaag ter diepte van zeven traveeën opgetrokken op rechthoekige p..

Kaart & Routeplanner