Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ingenieurswoning (niet toegankelijk (2013)) in Amsterdam

Woonhuis

Spaklerweg 30
1096BA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Ingenieurswoning (niet toegankelijk (2013))

Omschrijving De INGENIEURSWONING heeft een vrijwel vierkante plattegrond en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een kapverdieping onder een hoog schilddak met rode dakpannen en met gemetselde schoorstenen. De lijstgevel wordt doorbroken door houten kapellen die centraal geplaatst zijn, voorzien van grote ramen. De gevels zijn gemetseld in roodbruine baksteen. De entree bevindt zich aan de oostzijde. Onder de gootlijst op klossen bevindt zich aan de westzijde en oostzijde en ten dele aan de noordzijde een fries met vakwerk-cassettes. Aan de noordzijde verder een ronde erker waarboven een loggia met houten hekwerk van een balkon. De ramen met onderverdeelde bovenlichten zijn onregelmatig in de gevels geplaatst met vlakke natuurstenen dorpels. De vensters van het trappenhuis hebben een glas-in-lood raamvulling. Op het omringende terrein bevindt zich aan de zuidzijde een klein vrijstaand bijgebouw met één bouwlaag onder zadeldak en met meerruits gelede vensters. Waardering Ingenieurswoning tot stand gekomen in de periode 1907-1913 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526952
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ingenieurswoning (niet toegankelijk (2013)) in Amsterdam

Regulateurgebouw

Spaklerweg 32
Amsterdam
Omschrijving Voormalig REGULATEURGEBOUW uit 1909-1910, met één hoge bouwlaag ter diepte van zeven traveeën opgetrokken op rechthoekige p..

Portierswoning (niet toegankelijk (2013))

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Omschrijving Het PORTIERSGEBOUW van de Zuidergasfabriek in overgangsarchitectuur heeft een vierkante plattegrond, is opgetrokken in bakstee..

Hekwerk

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Inleiding Aan de Amstel gelegen HEKWERK, behorende tot het complex van de Zuidergasfabriek, in de periode 1907 - 1913 ontworpen in de stijl..

Directeurswoning

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Omschrijving De DIRECTEURSWONING is van het eigenlijke terrein van de voormalige gasfabriek afgesloten door een hoog hek. De grote villa is..

Directiegebouw (niet toegankelijk (2013))

Spaklerweg 26
Amsterdam
Omschrijving Het DIRECTIEGEBOUW uit 1907-1913 bestaat uit een gespiegelde dubbelvilla in rationalistische trant op vrijwel rechthoekige pla..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ingenieurswoning (niet toegankelijk (2013)) in Amsterdam