Opzichterswoning (niet toegankelijk (2013)) in Amsterdam

Spaklerweg 24
1096BA Amsterdam

Beschrijving van Opzichterswoning (niet toegankelijk (2013))

Omschrijving Vrijstaande OPZICHTERSWONING met houten bijgebouwtje van de Zuidergasfabriek uit 1907-1913 in sobere trant van overgangsarchitectuur, opgetrokken in baksteen, met één bouwlaag en kapverdieping op een vrijwel vierkante plattegrond. De twee kleine tuitgevels zijn gedeeltelijk met hout bekleed en het schilddak is met rode dakpannen gedekt. Overstekende gootlijst op klossen. Een gele bakstenen fries markeert de verdieping; omlopende cordonlijst boven plint. Voorgevel met twee vensterassen op de begane grond. Schuifvensters met onderverdeelde bovenlichten. De ingang bevindt zich aan de NW-gevel. In de achtertuin bevindt zich een losstaand deels houten bijgebouwtje met één bouwlaag onder zadeldak met pannen met overstek en meerruits gelede vensters en deurlicht. Waardering Uit 1907-1913 daterende opzichterswoning met houten bijgebouwtje van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde, en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)