Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Regulateurgebouw in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Spaklerweg 32
1096BA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1909-1910


Beschrijving van Regulateurgebouw

Omschrijving Voormalig REGULATEURGEBOUW uit 1909-1910, met één hoge bouwlaag ter diepte van zeven traveeën opgetrokken op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak tussen puntgevels in utilitaire eclectische trant. Het gebouw is opgetrokken in baksteen met spaarvelden rondom, lisenen en accenten in natuur- en gele siersteen; de hoge vensters zijn per twee gekoppeld en voorzien van meerruits bovenlichten; in de puntvormige eindgevels klimmend tandfries en één rond venster met glas-in-lood raamvulling; natuurstenen afdekplaten en ronde bekroning met reliëf. Dakkapellen met piron telkens twee per dakvlak. Boven de toegang - gelegen aan het kleine binnenterrein tussen regulateurgebouw en meterhuis - bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met 'regulateurs'. Het interieur heeft nog de oorspronkelijke kapconstructie; ook de wanden zijn nog oorspronkelijk. Waardering Regulateurgebouw uit 1909-1910 in utilitaire eclectische trant van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde, verder van belang voor de historie van de techniek en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526949
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Regulateurgebouw in Amsterdam

Ingenieurswoning (niet toegankelijk (2013))

Spaklerweg 30
Amsterdam
Omschrijving De INGENIEURSWONING heeft een vrijwel vierkante plattegrond en bestaat uit een begane grond, een verdieping en een kapverdiepi..

Portierswoning (niet toegankelijk (2013))

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Omschrijving Het PORTIERSGEBOUW van de Zuidergasfabriek in overgangsarchitectuur heeft een vierkante plattegrond, is opgetrokken in bakstee..

Hekwerk

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Inleiding Aan de Amstel gelegen HEKWERK, behorende tot het complex van de Zuidergasfabriek, in de periode 1907 - 1913 ontworpen in de stijl..

Directeurswoning

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Omschrijving De DIRECTEURSWONING is van het eigenlijke terrein van de voormalige gasfabriek afgesloten door een hoog hek. De grote villa is..

Directiegebouw (niet toegankelijk (2013))

Spaklerweg 26
Amsterdam
Omschrijving Het DIRECTIEGEBOUW uit 1907-1913 bestaat uit een gespiegelde dubbelvilla in rationalistische trant op vrijwel rechthoekige pla..

Kaart & Routeplanner