Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Spaklerweg 24
1096BA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1910-1911
Architect: J.L. Seeuwen


Beschrijving van Watertoren

Omschrijving De 41,5 meter hoge WATERTOREN van de Zuidergasfabriek is in 1910-1911 in helderrode baksteen opgetrokken met natuurstenen en in gele siersteen uitgevoerde accenten op een ronde basis naar ontwerp van J.L. Seeuwen in een eclectisch neo-renaissancistische stijl. Natuurstenen jaartalsteen (1910) in dito enkadrering van de hoofdtoegang. De toren heeft een taps verloop met de overkragende reservoirruimte in een tienhoek, bekroond door een tienhoekig koepeldak met lood bekleed, waarop een koepeltorentje op pilasters en een bol met sierlijke bekroning; voorts voorzien van vier wijzerplaten. De detailleringen bevatten onder meer segmentboognissen, bloklijsten, diamantkoppen, boogfriezen en sierbanden; onderaan rondboogvensters, verder rechthoekige vensters. Waardering Watertoren in eclectisch-neo-renaissancistische trant van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde, verder van belang voor de historie van de techniek en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526948
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren (Amsterdam Spaklerweg)
Amstel Spaklerweg.jpg
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 55′ OL
Bouwjaar 1911
Hoogte 45,00 m
Inhoud 210 m³ (oorspronkelijk)
(in drie compartimenten)
Huidig gebruik leegstaand
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 526948

De watertoren van de Zuidergasfabriek aan de Spaklerweg in Amsterdam werd gebouwd in 1911.

Zij is gebouwd door aannemer J.L. Seeuwen[1], die de laagste prijs bood op de aanbesteding in het najaar van 1910. Hij bouwde een watertoren met een hoogte van circa 45,00 meter met een borstwering van graniet met daarboven opvallend rood baksteen. Hij zou daarbij ook verantwoordelijk zijn geweest voor het ontwerp, maar dat wordt in de 21e eeuw in twijfel getrokken. Het ontwerp van de toren zou ook van de tekentafels van de Publieke Werken kunnen komen.[2]

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft een volgende omschrijving: De 41,5 meter hoge watertoren van de Zuidergasfabriek is in 1910-1911 in helderrode baksteen opgetrokken met natuurstenen en in gele siersteen uitgevoerde accenten op een ronde basis naar ontwerp van J.L. Seeuwen in een eclectisch neo-renaissancistische stijl. Natuurstenen jaartalsteen (1910) in dito enkadrering van de hoofdtoegang. De toren heeft een taps verloop met de overkragende reservoirruimte in een tienhoek, bekroond door een tienhoekig koepeldak met lood bekleed, waarop een koepeltorentje op pilasters en een bol met sierlijke bekroning; voorts voorzien van vier wijzerplaten. De detailleringen bevatten onder meer segmentboognissen, bloklijsten, diamantkoppen, boogfriezen en sierbanden; onderaan rondboogvensters, verder rechthoekige vensters.[3]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Watertoren in Amsterdam

Opzichterswoning (niet toegankelijk (2013))

Spaklerweg 24
Amsterdam
Omschrijving Vrijstaande OPZICHTERSWONING met houten bijgebouwtje van de Zuidergasfabriek uit 1907-1913 in sobere trant van overgangsarchit..

Directiegebouw (niet toegankelijk (2013))

Spaklerweg 26
Amsterdam
Omschrijving Het DIRECTIEGEBOUW uit 1907-1913 bestaat uit een gespiegelde dubbelvilla in rationalistische trant op vrijwel rechthoekige pla..

Portierswoning (niet toegankelijk (2013))

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Omschrijving Het PORTIERSGEBOUW van de Zuidergasfabriek in overgangsarchitectuur heeft een vierkante plattegrond, is opgetrokken in bakstee..

Hekwerk

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Inleiding Aan de Amstel gelegen HEKWERK, behorende tot het complex van de Zuidergasfabriek, in de periode 1907 - 1913 ontworpen in de stijl..

Directeurswoning

Korte Ouderkerkerdijk 45
Amsterdam
Omschrijving De DIRECTEURSWONING is van het eigenlijke terrein van de voormalige gasfabriek afgesloten door een hoog hek. De grote villa is..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)