Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lourdesgrot in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

's-Gravesandestraat 51
1092AA Amsterdam
Noord Holland


Beschrijving van Lourdesgrot

Omschrijving In de buitenruimte ten oosten van de kapel van het voormalig St. Elisabeth Gesticht bevindt zich een tuinfolly in de vorm van een rots, de 'Lourdesgrot'. De kunstrots heeft een breedte van ca. 6 meter en een hoogte van ca. 5 meter, en is uitgevoerd in cementrustiek en vervaardigd van kippengaas, textiel en cement. NB. De ontwerper en datering is onbekend. Waardering De Lourdesgrot is van cultuurhistorisch- en typologisch belang als zeldzaam voorbeeld van een zogenaamde tuinfolly uitgevoerd in cementrustiek, en zeldzaam geworden getuigenis van het inmiddels verdwenen ambacht van rocailleren of rotseren, dat in Nederland vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw werd toegepast. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526946
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lourdesgrot in Amsterdam

Voormalig St. Elisabethgesticht

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving HOOFDGEBOUW van het voormalig St. Elisabethgesticht uit rechthoeken samengesteld en grotendeels symmetrisch grondplan. Gebouw ..

Erfscheiding met hekken

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving ERFSCHEIDING met hekken, muren en poorten gelegen op de noord- en westgrens van het perceel van het St. Elisabeth Gesticht aan..

Schoorsteen van het voormalige St. Elisabeth-gesticht

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving De SCHOORSTEEN van het voormalige St. Elisabeth-gesticht heeft een vierkant basement, hetgeen enkele keren verjongend op ongev..

Voormalige pastorie

's-Gravesandestraat 53
Amsterdam
Omschrijving In de ZW-hoek van het perceel gelegen voormalige PASTORIE. Tegenwoordig op rechthoekig grondplan; oorspronkelijk op een T-vorm..

Rijksgoederenmagazijn

Sarphatistraat 370
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Sarphatistraat en Korte 's-Gravesandestraat in 1873-75 tot stand gekomen 'RIJKSGOEDERENMAGAZIJN voor Kleeding en U..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lourdesgrot in Amsterdam