Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoorsteen van het voormalige St. Elisabeth-gesticht in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Mauritskade 25 A
1092AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1888-1890


Beschrijving van Schoorsteen van het voormalige St. Elisabeth-gesticht

Omschrijving De SCHOORSTEEN van het voormalige St. Elisabeth-gesticht heeft een vierkant basement, hetgeen enkele keren verjongend op ongeveer vier meter hoogte met gebruik van natuursteen overgaat in een achtkantige vorm. Op de top van deze achtkant kraagt de schoorsteen iets uit waarbij een aantal bakstenen sierranden de eigenlijke voet en eveneens uit bakstenen opgebouwde voet afsluit. De schacht, het gedeelte tussen de voet en de kop, gaat als gebruikelijk taps toelopend omhoog. Er zijn ter versteviging diverse ijzeren trekbanden aangebracht. De kop begint met twee sierranden, waarna een aantal (18 tot 20) gemetselde cannelures gemaakt zijn. Deze worden onderbroken door een later aangebrachte trekband. Dichter onder de kop worden de cannelures verder onderverdeeld en rijkelijk voorzien van siermetselwerk, waarbij de uitkraging weer toeneemt. De bovenste rand van siermetselwerk is op dezelfde wijze gemaakt als de rand in de voet. De schoorsteen is naar schatting 35 meter hoog en is geheel gemaakt van baksteen/radiaalsteen. Gezien de gebruikte steensoort en de wijze van metselen hebben wij vrijwel zeker te maken met een Duitse steen of met een Duitse schoorsteenbouwer. Waardering Schoorsteen van algemeen belang wegens architectuur-historische en typologische waarde alsook wegens ensemblewaarde als historisch- functioneel- en beeldbepalend onderdeel van het complex St. Elisabeth-gesticht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526945
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoorsteen van het voormalige St. Elisabeth-gesticht in Amsterdam

Voormalig St. Elisabethgesticht

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving HOOFDGEBOUW van het voormalig St. Elisabethgesticht uit rechthoeken samengesteld en grotendeels symmetrisch grondplan. Gebouw ..

Erfscheiding met hekken

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving ERFSCHEIDING met hekken, muren en poorten gelegen op de noord- en westgrens van het perceel van het St. Elisabeth Gesticht aan..

Lourdesgrot

's-Gravesandestraat 51
Amsterdam
Omschrijving In de buitenruimte ten oosten van de kapel van het voormalig St. Elisabeth Gesticht bevindt zich een tuinfolly in de vorm van ..

Voormalige pastorie

's-Gravesandestraat 53
Amsterdam
Omschrijving In de ZW-hoek van het perceel gelegen voormalige PASTORIE. Tegenwoordig op rechthoekig grondplan; oorspronkelijk op een T-vorm..

Rijksgoederenmagazijn

Sarphatistraat 370
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Sarphatistraat en Korte 's-Gravesandestraat in 1873-75 tot stand gekomen 'RIJKSGOEDERENMAGAZIJN voor Kleeding en U..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)