Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erfscheiding met hekken in Amsterdam

Overig

Mauritskade 25 A
1092AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1888-1890
Architect: A.C. Bleys


Beschrijving van Erfscheiding met hekken

Omschrijving ERFSCHEIDING met hekken, muren en poorten gelegen op de noord- en westgrens van het perceel van het St. Elisabeth Gesticht aan de Mauritskade en aan de 's Gravesandestraat. Aan de Mauritskade van links naar rechts: een dichte gemetselde muur; een poort met twee gemetselde posten met natuurstenen banden, sokkel en sierstukken en met dubbel smeedijzeren draaihek; een smeedijzeren hek op gemetselde voeting. Omlopend naar de 's Gravesandestraat wordt het smeedijzeren hek afgewisseld met gemetselde en eveneens op voeting rustende posten met spaarnissen en afdekking met enkele pannen; hierin verder een eenvoudige poort. Aan de 's Gravesandestraat een gemetselde en trapsgewijs met het maaiveld aflopende muur met afdekking met pannen en met series van zes gekoppelde en getoogde muuropeningen; een sinds 1892 gebruikte poort van rode baksteen en natuurstenen banden en accenten met basement, pilasters en gelede toegangspartij met kalf en halfrond bovenlicht onder fronton met lijst en opbouw. Aan de linkerzijde van de voormalige pastorie aan de 's Gravesandestraat nog een dichte muur met afdekking met pannen en serie getoogde nissen en met poort met toegangsdeur met halfronde toging boven kalf en met flankerende pilasters en met fronton. Waardering Erfscheiding met hekken en muren en poorten van algemeen belang als onderdeel van het complex St. Elisabeth Gesticht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526944
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erfscheiding met hekken in Amsterdam

Voormalig St. Elisabethgesticht

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving HOOFDGEBOUW van het voormalig St. Elisabethgesticht uit rechthoeken samengesteld en grotendeels symmetrisch grondplan. Gebouw ..

Schoorsteen van het voormalige St. Elisabeth-gesticht

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving De SCHOORSTEEN van het voormalige St. Elisabeth-gesticht heeft een vierkant basement, hetgeen enkele keren verjongend op ongev..

Lourdesgrot

's-Gravesandestraat 51
Amsterdam
Omschrijving In de buitenruimte ten oosten van de kapel van het voormalig St. Elisabeth Gesticht bevindt zich een tuinfolly in de vorm van ..

Voormalige pastorie

's-Gravesandestraat 53
Amsterdam
Omschrijving In de ZW-hoek van het perceel gelegen voormalige PASTORIE. Tegenwoordig op rechthoekig grondplan; oorspronkelijk op een T-vorm..

Rijksgoederenmagazijn

Sarphatistraat 370
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Sarphatistraat en Korte 's-Gravesandestraat in 1873-75 tot stand gekomen 'RIJKSGOEDERENMAGAZIJN voor Kleeding en U..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)