Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederhoven: dam met toegangspoort in Beegden

Tuin Park Landgoed

Nieuwstraat 65
6099AA Beegden (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: 18e-19e eeuw


Beschrijving van Nederhoven: dam met toegangspoort

Omschrijving onderdeel 5: DAM met TOEGANGSPOORT, XVIII-XIX. De dam heeft flanken en borstweringen van baksteen; borstweringen met rollaag zwenken licht uit aan zijde van oprijlaan; de dam is verhard met veldkeien. De toegangspoort sluit aan op de dam aan de binnenzijde van de gracht en bestaat uit twee forse bakstenen pijlers, die verbonden zijn door een laag dakje (grijze pannen), gedragen door witgeschilderde balken. De ijzeren hekvleugels zijn nieuw. De westelijke pijler is met de boerderij verbonden door een korte kwartronde muur, die in de richting van de boerderij iets afloopt. Waardering De DAM met TOEGANGSPOORT is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526938
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederhoven: dam met toegangspoort in Beegden

Nederhoven: tuinmuur

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, baksteen, XVIII. De muur, die de scheiding vormt tussen de binnenplaats en de tuin bij het huis en van..

Boerderij, rode baksteen onder omgaand schilddak

Dorpsstraat 1
Heel (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ, XVIII. De boerderij is gebouwd evenwijdig aan de noord-, west-, en zuidzijde van de gracht, rode baks..

Nederhoven: hoofdgebouw

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Pand op rechthoekige plattegrond, XVIIa + wijzigingen XVIIId; baksteen met mergelbanden onder schild..

Nederhoven: koetshuis

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 2: KOETSHUIS, XVIII. Het koetshuis is gebouwd met rode baksteen onder rode Oud-Hollandse pannen (zuidzijde) en grij..

Nederhoven: parkaanleg

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 4: PARKAANLEG. De parkaanleg bestaat uit a. oprijlaan en doorzicht; b. oude oprijlaan; c. bos; d. binnentuin met d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederhoven: dam met toegangspoort in Beegden

Foto's (1)