Boerderij, rode baksteen onder omgaand schilddak in Heel

6097AL Heel (gemeente Maasgouw)

Bouwjaar: 18/19e eeuw

Beschrijving van Boerderij, rode baksteen onder omgaand schilddak

Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ, XVIII. De boerderij is gebouwd evenwijdig aan de noord-, west-, en zuidzijde van de gracht, rode baksteen onder omgaand schilddak (rode Oud-Hollandse pannen) bestaande uit tegen elkaar in U-vorm aangebouwde delen. Het noordelijk deel is een grote schuur, het westelijke deel is een woning (topgevel) en in het zuidelijke deel de stallen en een remise. Laatstgenoemd gedeelte is naar de binnenplaatszijde met grijze Oud-Hollandse pannen gedekt. De remise vertoont aan deze zijde een grote inrijpoort met dubbele deur onder een tympaan. In het tympaan een hardstenen wapen van de familie Smets (ook wel Smeets). Binnen de U-plattegrond een binnenplaats met fraaie bestrating van kleine veldkeien, XVIII-XIX. Waardering De BOERDERIJ is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - als wezenlijk onderdeel van het historische complex; - als historisch voorbeeld van een eenvoudig complex bijgebouwen van een Limburgse historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)