Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederhoven: koetshuis in Beegden

Kasteel Buitenplaats

Nieuwstraat 65
6099AA Beegden (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Nederhoven: koetshuis

Omschrijving onderdeel 2: KOETSHUIS, XVIII. Het koetshuis is gebouwd met rode baksteen onder rode Oud-Hollandse pannen (zuidzijde) en grijze Oud-Hollandse pannen (binnenplaatszijde), oorspronkelijk in gebruik als paardenstal, gelegen langs het zuidelijke grachtgedeelte tussen het hoofdgebouw en de boerderij. Het koetshuis is in feite een verlengstuk oostelijk van de stallen van de boerderij. In 1969 is deze voormalige paardenstal onder leiding van architect W. Röling omgebouwd tot woning. Hierbij werd in de zuidgevel een groot venster met tuindeur gemaakt. Waardering Het KOETSHUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - als wezenlijk onderdeel van het historische complex; - wegens de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526935
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederhoven: koetshuis in Beegden

Nederhoven: hoofdgebouw

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Pand op rechthoekige plattegrond, XVIIa + wijzigingen XVIIId; baksteen met mergelbanden onder schild..

Nederhoven: tuinmuur

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, baksteen, XVIII. De muur, die de scheiding vormt tussen de binnenplaats en de tuin bij het huis en van..

Nederhoven: dam met toegangspoort

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 5: DAM met TOEGANGSPOORT, XVIII-XIX. De dam heeft flanken en borstweringen van baksteen; borstweringen met rollaag ..

Boerderij, rode baksteen onder omgaand schilddak

Dorpsstraat 1
Heel (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ, XVIII. De boerderij is gebouwd evenwijdig aan de noord-, west-, en zuidzijde van de gracht, rode baks..

Nederhoven: parkaanleg

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 4: PARKAANLEG. De parkaanleg bestaat uit a. oprijlaan en doorzicht; b. oude oprijlaan; c. bos; d. binnentuin met d..

Kaart & Routeplanner