Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Oudegein, stal in Nieuwegein

Kasteel Buitenplaats

Oudegein 2
3432NC Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Huis Oudegein, stal

Omschrijving onderdeel 9: STAL. Rode 19de-eeuwse bakstenen stal onder met grijze (oost) en rode (west) pannen gedekt breed zadeldak, waarvan de gevels deels met verticale delen zijn bekleed. De stal ligt even ten noordoosten van het erf van de boerderij op de voorburcht. De naar het erf gerichte voor(zuidwest)gevel heeft centraal een dubbele rechte staldeur en aan weerszijden een halfronde deur. Op de verdieping centraal een halfrond hooiluik. De achter- en rechter zijgevel van de stal staan deels in de gracht. Waardering De stal is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526913
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Oudegein
Oudegein.jpg
Locatie Nieuwegein
Algemeen
Huidige functie Woning
Gebouwd in voor 1211
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  526904
Bijzonderheden ridderhofstad
achterzijde
achterzijde

Huis Oudegein is een kasteel en landgoed in Oudegein, een wijk van Nieuwegein. Het kasteel of landhuis Oudegein is gelegen in het noorden van Oudegein, dat met het aangrenzende gebied ten noorden hiervan tot 1971 onderdeel was van de gemeente Jutphaas. Het huis en landgoed grenst aan Park Oudegein. Het huis is niet vrij toegankelijk. Het hoofdgebouw en enkele andere elementen (waaronder de brug en het hek naar het voorplein) hebben de status van rijksmonument. In 2015 is landgoed Oudegein opengesteld als vergaderlocatie.

Geschiedenis

De oudste vermelding dateert van 1211. In 1382 werd het gebouw in brand gestoken waarna het werd hersteld. In 1536 werd het door de Staten van Utrecht erkend als ridderhofstad.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis Oudegein, stal in Nieuwegein

Huis Oudegein, boerderij op Voorburcht

Oudegein 2
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ OP VOORBURCHT. Deze boerderij wordt reeds in de 16de eeuw vermeldt en is onlosmakelijk verbonden met ..

Huis Oudegein, moestuinmuur

Oudegein 2
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 10: MOESTUINMUUR. Rood-gele bakstenen moestuinmuur uit het begin van de 18de eeuw, gesitueerd aan de noordoosthoek..

Huis Oudegein, hoofdgebouw

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, LANDHUIS OUDEGEIN. Statig hoog uit de gracht oprijzend paviljoenvormig rechthoekig classicistisch l..

Huis Oudegein, tuin en parkaanleg

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Oudegein vertoont sporen, die terug gaan..

Huis Oudegein, toegangshek en brug aan oprit

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSHEK EN BRUG AAN OPRIT. In de jaren '70 van de 20ste eeuw naar de huidige plek van de toendertijd ingekor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)