Huis Oudegein, toegangshek en brug aan oprit in Nieuwegein

Oudegein 1
3432NC Nieuwegein

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

Beschrijving van Huis Oudegein, toegangshek en brug aan oprit

Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSHEK EN BRUG AAN OPRIT. In de jaren '70 van de 20ste eeuw naar de huidige plek van de toendertijd ingekorte toegangslaan verplaatst toegangshek en brug uit de tweede helft van de 18de eeuw. De brug werd geplaatst in de tijd van Jan Jacob de Geer van Rijnhuizen, die in 1773 Oudegein verwierf. Aan de NO-hoek van het park gelegen rode bakstenen toegangsbrug, naar de walkanten kwartcirkelvormig uitzwenkend, met siersmeedijzeren balustrade op hardstenen afdekplaat. Op ongeveer een kwart lengte van de brug gerekend vanaf de plaats een monumentaal entreehek bestaande uit twee hardstenen blokpijlers op geprofileerde uitzwenkende voet en onder geprofileerd sluitstuk dat tevens dienst doet als voetstuk van twee wapenleeuwen met oorspronkelijk de wapens van Van Haeften en De Geer. Bij de verplaatsing van het hek naar de huidige plek heeft de eigenaar Mr. L.E. de Geer het wapen van Van Haeften laten overschilderen en laten veranderen in het wapen van zijn echtgenote mevrouw Röell. Tussen de pijlers een dubbel siersmeedijzeren hek, aan de bovenzijde afgesloten door een voluut. Waardering Het toegangshek en brug aan oprit is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - vanwege de ornamentele en ensemblewaarde; - als gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws toegangshek van een 17de-eeuwse Utrechtse ridderhofstad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)