Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Oudegein, toegangshek en brug aan oprit in Nieuwegein

Tuin Park Landgoed

Oudegein 1
3432NC Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Huis Oudegein, toegangshek en brug aan oprit

Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSHEK EN BRUG AAN OPRIT. In de jaren '70 van de 20ste eeuw naar de huidige plek van de toendertijd ingekorte toegangslaan verplaatst toegangshek en brug uit de tweede helft van de 18de eeuw. De brug werd geplaatst in de tijd van Jan Jacob de Geer van Rijnhuizen, die in 1773 Oudegein verwierf. Aan de NO-hoek van het park gelegen rode bakstenen toegangsbrug, naar de walkanten kwartcirkelvormig uitzwenkend, met siersmeedijzeren balustrade op hardstenen afdekplaat. Op ongeveer een kwart lengte van de brug gerekend vanaf de plaats een monumentaal entreehek bestaande uit twee hardstenen blokpijlers op geprofileerde uitzwenkende voet en onder geprofileerd sluitstuk dat tevens dienst doet als voetstuk van twee wapenleeuwen met oorspronkelijk de wapens van Van Haeften en De Geer. Bij de verplaatsing van het hek naar de huidige plek heeft de eigenaar Mr. L.E. de Geer het wapen van Van Haeften laten overschilderen en laten veranderen in het wapen van zijn echtgenote mevrouw Röell. Tussen de pijlers een dubbel siersmeedijzeren hek, aan de bovenzijde afgesloten door een voluut. Waardering Het toegangshek en brug aan oprit is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - vanwege de ornamentele en ensemblewaarde; - als gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws toegangshek van een 17de-eeuwse Utrechtse ridderhofstad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526909
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Oudegein
Oudegein.jpg
Locatie Nieuwegein
Algemeen
Huidige functie Woning
Gebouwd in voor 1211
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  526904
Bijzonderheden ridderhofstad
achterzijde
achterzijde

Huis Oudegein is een kasteel en landgoed in Oudegein, een wijk van Nieuwegein. Het kasteel of landhuis Oudegein is gelegen in het noorden van Oudegein, dat met het aangrenzende gebied ten noorden hiervan tot 1971 onderdeel was van de gemeente Jutphaas. Het huis en landgoed grenst aan Park Oudegein. Het huis is niet vrij toegankelijk. Het hoofdgebouw en enkele andere elementen (waaronder de brug en het hek naar het voorplein) hebben de status van rijksmonument. In 2015 is landgoed Oudegein opengesteld als vergaderlocatie.

Geschiedenis

De oudste vermelding dateert van 1211. In 1382 werd het gebouw in brand gestoken waarna het werd hersteld. In 1536 werd het door de Staten van Utrecht erkend als ridderhofstad.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis Oudegein, toegangshek en brug aan oprit in Nieuwegein

Huis Oudegein, hoofdgebouw

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, LANDHUIS OUDEGEIN. Statig hoog uit de gracht oprijzend paviljoenvormig rechthoekig classicistisch l..

Huis Oudegein, tuin en parkaanleg

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Oudegein vertoont sporen, die terug gaan..

Huis Oudegein, brug en hek naar Voorplein

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 6: BRUG EN HEK NAAR VOORPLEIN. Enigszins trapeziumvormige brug met houten plankier, aan de laanzijde rustend op een..

Huis Oudegein, brug

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 7: BRUG. Eenvoudige houten brug met elegante siersmeedijzeren balustrade van het voorplein naar het park in landsch..

Huis Oudegein, werkplaats in moestuin

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 8: WERKPLAATS IN MOESTUIN. Rode bakstenen werkplaats annex volière uit het einde van de 19de eeuw in de moestuin o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)