Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Oudegein, bouwhuis in Nieuwegein

Kasteel Buitenplaats

Oudegein 4
3432NC Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: vermoedelijk 1664-1669


Beschrijving van Huis Oudegein, bouwhuis

Omschrijving onderdeel 4: BOUWHUIS. Rode bakstenen bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met twee schoorstenen op de nokeinden. Het bouwhuis is vermoedelijk omstreeks het midden van de 17de eeuw opgetrokken. Op de tekening van Oudegein door Roeland Roghman uit 1646-1647 is wel gedeeltelijk een bouwwerk zichtbaar, maar dit is niet het bouwwerk, dat op 18de-eeuwse prenten is afgebeeld. Vermoedelijk is het bouwhuis in de jaren 1664-1669 opgetrokken. De kohieren van het huisgeld uit 1669 (archief gemeente Jutphaas) spreken voor het eerst van een bouwhuis. In 1724 wordt het bouwhuis als 'stallinge, koetshuys, hovenierswooninge' omschreven. Vergelijking met 18de-eeuwse prenten leert dat het bouwhuis thans ongeveer twee maal zo breed is als het bouwhuis in de 18de eeuw. Vermoedelijk is het bouwhuis verlengd en verbouwd omstreeks 1801, toen de nieuwe eigenaar Willem de Geer het hoofdgebouw ingrijpend verbouwde. Het Kadastraal Minuutplan uit 1832 geeft een oppervlakte van het bouwhuis aan, die overeenkomt met de huidige situatie. Naar het voorplein gerichte voor(oost-)gevel: de gevel is verdeeld in drie compartimenten waarin twee woningen, per compartiment bestaande uit een centraal gesitueerde toegangsdeur met 10-ruits bovenlicht met aan weerszijde een 30-ruits schuifvenster. Tussen de rechter en middelste woning een dubbele staldeur met paneelvakken onder geprofileerde semi-kroonlijst. Centraal op het dakvlak gelegen (boven middelste woning en staldeur) drie dakkapellen met 16-ruitsvenster. Aan de achterkant van het bouwhuis aan de linkerkant een bakstenen uitbouw onder met grijze pannen gedekt lessenaarsdak. Voorts aan deze zijde een onregelmatige vensterindeling met meerruits vensters. De vensterindeling aan de zuidelijke kopzijde in Lodewijk XV-trant is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Het bouwhuis is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als gaaf bewaard voorbeeld van een in oorsprong 17de-eeuws bouwhuis behorend bij een 17de-eeuwse Utrechtse ridderhofstad; - vanwege de beeldbepalende waarde in de parkaanleg; - vanwege de historische ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526908
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Oudegein
Oudegein.jpg
Locatie Nieuwegein
Algemeen
Huidige functie Woning
Gebouwd in voor 1211
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  526904
Bijzonderheden ridderhofstad
achterzijde
achterzijde

Huis Oudegein is een kasteel en landgoed in Oudegein, een wijk van Nieuwegein. Het kasteel of landhuis Oudegein is gelegen in het noorden van Oudegein, dat met het aangrenzende gebied ten noorden hiervan tot 1971 onderdeel was van de gemeente Jutphaas. Het huis en landgoed grenst aan Park Oudegein. Het huis is niet vrij toegankelijk. Het hoofdgebouw en enkele andere elementen (waaronder de brug en het hek naar het voorplein) hebben de status van rijksmonument. In 2015 is landgoed Oudegein opengesteld als vergaderlocatie.

Geschiedenis

De oudste vermelding dateert van 1211. In 1382 werd het gebouw in brand gestoken waarna het werd hersteld. In 1536 werd het door de Staten van Utrecht erkend als ridderhofstad.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis Oudegein, bouwhuis in Nieuwegein

Huis Oudegein, hoofdgebouw

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, LANDHUIS OUDEGEIN. Statig hoog uit de gracht oprijzend paviljoenvormig rechthoekig classicistisch l..

Huis Oudegein, tuin en parkaanleg

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Oudegein vertoont sporen, die terug gaan..

Huis Oudegein, toegangshek en brug aan oprit

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSHEK EN BRUG AAN OPRIT. In de jaren '70 van de 20ste eeuw naar de huidige plek van de toendertijd ingekor..

Huis Oudegein, brug en hek naar Voorplein

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 6: BRUG EN HEK NAAR VOORPLEIN. Enigszins trapeziumvormige brug met houten plankier, aan de laanzijde rustend op een..

Huis Oudegein, brug

Oudegein 1
Nieuwegein
Omschrijving onderdeel 7: BRUG. Eenvoudige houten brug met elegante siersmeedijzeren balustrade van het voorplein naar het park in landsch..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Oudegein, bouwhuis in Nieuwegein