Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Beekhoek: bakhuis in Ulvenhout

Boerderij

Oude Beekhoek 2
4851SP Ulvenhout (gemeente Breda)
Noord Brabant


Beschrijving van Oude Beekhoek: bakhuis

Omschrijving onderdeel 3. Inleiding Het vrijstaande BAKHUIS ligt aan de oostkant van de boerderij. De recente uitbreiding aan de noordkant behoort niet tot het monument. Omschrijving Het bakhuis met zoldertje heeft een rechthoekige plattegrond. Het is gedekt door een zadeldak voorzien van rode Oudhollandse pannen liggend tussen tuitgevels. De aan de zuidkant uitgebouwde bakoven met vierkante plattegrond is op de zelfde manier gedekt door een zadeldakje. Gedeeltelijk hangt de oven vrij van het onderliggende maaiveld. In de topgevel boven de deur een klein zolderluik. In de andere topgevel een siersmeedijzeren balkanker. Het oorspronkelijke raam in de zuidgevel is vervangen door twee betonnen venstertjes. Het opgaande werk bestaat uit een combinatie van geel en rood genuanceerde handgevormde baksteen in IJsselformaat gemetseld in kruisverband. De oven is authentiek. Waardering Het bakhuis heeft cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526899
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude Beekhoek: bakhuis in Ulvenhout

Oude Beekhoek: woonstalhuis

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 1. Inleiding Het WOONSTALHUIS van het langgeveltype is 18e-eeuws. Nu in gebruik als woonboerderij. Het heeft een r..

Oude Beekhoek: Vlaamse schuur

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 2. Inleiding De rechthoekige Vlaamse SCHUUR met zijlangsdeel ligt, aan de zuidkant met de lange zijde en deel aan d..

Oude Beekhoek: waterput met boom en putmik

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 4. Inleiding Tussen boerderij en bakhuis ligt een WATERPUT met BOOM en PUTMIK. Omschrijving De waterput heeft e..

De Korenbloem

Molenstraat 23
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Ronde stenen bergkorenmolen uit 1907.

Boerderij van het Kempische langgeveltype, met topgevel waarin venster met boogveld

Strijbeekseweg 12
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met topgevel waarin venster met boogveld. Vlaamse schuur.

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)