Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Beekhoek: Vlaamse schuur in Ulvenhout

Boerderij

Oude Beekhoek 2
4851SP Ulvenhout (gemeente Breda)
Noord Brabant


Beschrijving van Oude Beekhoek: Vlaamse schuur

Omschrijving onderdeel 2. Inleiding De rechthoekige Vlaamse SCHUUR met zijlangsdeel ligt, aan de zuidkant met de lange zijde en deel aan de straat, in het verlengde van de boerderij. De schuur is nu gedeeltelijk ingericht voor melkvee met aan de zuidkant een paardenstal in de voormalige kleinveestalling. Omschrijving De Vlaamse langsdeelschuur is gedekt door een rieten schilddak met lage dakvoet en wolfeinden. Ter plaatse van beide deeldeuren in de kopgevels en de aansluitende lange gevel aan de straat is de dakvoet vloeiend opgelicht. De constructie van de schuur is driebeukig en bestaat uit vijf eiken dekbalkgebinten. De wanden bestaan in hoofdzaak uit horizontale brede houten rabatdelen op een gemetselde plint met daarin enkele ter hoogte van een rabatdeel uitgespaarde kleine liggende raamopeningen met afgeronde hoeken. De zuidelijke kopgevel is gedeeltelijk uitgevoerd in metselwerk. In de noordelijke deeldeuren bevindt zich een rondbogige loopdeur en in de zuidelijke een halfdeur. Waardering De Vlaamse schuur heeft cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526898
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude Beekhoek: Vlaamse schuur in Ulvenhout

Oude Beekhoek: woonstalhuis

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 1. Inleiding Het WOONSTALHUIS van het langgeveltype is 18e-eeuws. Nu in gebruik als woonboerderij. Het heeft een r..

Oude Beekhoek: bakhuis

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 3. Inleiding Het vrijstaande BAKHUIS ligt aan de oostkant van de boerderij. De recente uitbreiding aan de noordkan..

Oude Beekhoek: waterput met boom en putmik

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 4. Inleiding Tussen boerderij en bakhuis ligt een WATERPUT met BOOM en PUTMIK. Omschrijving De waterput heeft e..

De Korenbloem

Molenstraat 23
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Ronde stenen bergkorenmolen uit 1907.

Boerderij van het Kempische langgeveltype, met topgevel waarin venster met boogveld

Strijbeekseweg 12
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met topgevel waarin venster met boogveld. Vlaamse schuur.

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)