Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Beekhoek: woonstalhuis in Ulvenhout

Boerderij

Oude Beekhoek 2
4851SP Ulvenhout (gemeente Breda)
Noord Brabant


Beschrijving van Oude Beekhoek: woonstalhuis

Omschrijving onderdeel 1. Inleiding Het WOONSTALHUIS van het langgeveltype is 18e-eeuws. Nu in gebruik als woonboerderij. Het heeft een rechthoekige plattegrond parallel aan de straat met zijn voorgevel op het westen. Het woongedeelte kreeg aan de voorkant, in het begin van de 20ste eeuw, een nieuwe voorgevel. De indeling van de stal is rond 1990 gewijzigd met behoud van de gebinten. Omschrijving Het woonstalhuis is op het woongedeelte gedekt door een zadeldak met grijze kruispannen en op het bedrijfsgedeelte door een rieten zadeldak met een wolfseinde. Beide daken verspringen enigszins ten opzichte van elkaar. Het eerste heeft een hogere dakvoet. Midden op de nok van de boerderij een houten klokkenstoel op twee staanders met luidklokje gedekt door een zinken vierzijdig ingesnoerd torendakje. Het woongedeelte heeft een symmetrische voorgevel van vijf traveeën breed. In het midden de voordeur en aan weerskanten twee T-vormige schuifvensters. Boven de voordeur in het dak een Vlaamse gevel onder zadeldakje. De gepleisterde linker kopgevel bevat op de begane grond, in de achterkamer, twee oorspronkelijke twintigruits schuifvensters met luiken voorzien van hang- en sluitwerk. Een derde venster, in de voorkamer werd aangebracht gelijk met de nieuwe voorgevel. Op de verdieping bevinden zich twee smalle vensters en in de topgevel een dichtgezet rondvenster. De achtergevel bevat naast de achterdeur met bovenlicht schuifvensters. Links met een tienruits en rechts met een twintigruits verdeling. Het bedrijfsgedeelte met dwarsdeel heeft in de achtergevel een smalle loop- of voerdeur en twee dubbele deel- en staldeuren. In de voorgevel gedeeltelijk dichtgemetselde deeldeuren, nu voorzien van bovenlicht. De kopgevel bevat twee vierruits vensters in de stal met een hooideur op zolder. Het opgaand werk van de boerderij bestaat uit een combinatie van geel en rood genuanceerde handgevormde baksteen in IJsselformaat gemetseld in kruisverband. De voorgevel van het woonhuis heeft een rode machinale baksteen in Waalformaat. Het interieur van het woongedeelte bevat in de achterkamer, in een houten wand naast elkaar, drie bedsteden met bovenkasten. In de keuken, waar een gedeelte van het gebint zichtbaar is, bevindt zich een grote schouw. Deuren met bossingpanelen. De twee moerbalken in het bedrijfsgedeelte worden ondersteund door twee houten standjukken. Waardering Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526896
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude Beekhoek: woonstalhuis in Ulvenhout

Oude Beekhoek: Vlaamse schuur

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 2. Inleiding De rechthoekige Vlaamse SCHUUR met zijlangsdeel ligt, aan de zuidkant met de lange zijde en deel aan d..

Oude Beekhoek: bakhuis

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 3. Inleiding Het vrijstaande BAKHUIS ligt aan de oostkant van de boerderij. De recente uitbreiding aan de noordkan..

Oude Beekhoek: waterput met boom en putmik

Oude Beekhoek 2
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Omschrijving onderdeel 4. Inleiding Tussen boerderij en bakhuis ligt een WATERPUT met BOOM en PUTMIK. Omschrijving De waterput heeft e..

De Korenbloem

Molenstraat 23
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Ronde stenen bergkorenmolen uit 1907.

Boerderij van het Kempische langgeveltype, met topgevel waarin venster met boogveld

Strijbeekseweg 12
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met topgevel waarin venster met boogveld. Vlaamse schuur.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Beekhoek: woonstalhuis in Ulvenhout

Foto's (6)