Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Moeren: Vlaamse schuur aan Moersebaan in Klein Zundert

Kasteel Buitenplaats

Moersebaan 2
4882KE Klein Zundert (gemeente Zundert)
Noord Brabant

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van De Moeren: Vlaamse schuur aan Moersebaan

Omschrijving onderdeel 9: VLAAMSE SCHUUR AAN MOERSEBAAN. Pal aan de Moersebaan gelegen grote monumentale stal op langwerpig rechthoekige grondslag, opgetrokken uit horizontale donker geteerde delen en overkapt met een door rode pannen gedekt schilddak met overstek, uit het begin van de 19de eeuw. De naar de straat gelegen hoeken van de schuur zijn haaks op de gevel ingesnoerd. In de naar de straat gerichte wanden van deze aldus overkapte ruimte een rechte dubbele houten staldeur. De gevel aan de straatzijde zwenkt vanuit de gevelhoeken naar beneden toe voluutvormig in, hetgeen de schuur aan deze zijde een grote ornamentele waarde verleent. Deze ornamentele waarde wordt versterkt door de omgaande uitgevoerde witgeschilderde gevellijst met zaagtand. Aan de uiteinden van de voorgevel een in witgeschilderd lijstwerk gevatte deur onder een eenvoudige ornamentele getoogde strek, eveneens witgeschilderd, die aan de zijkanten een stukje naar onderen omgaat en eindigt in een pijlpunt. Een centraal gelegen houten witgeschilderde pilaster verdeeld de voorgevel in twee velden. In elk veld twee getoogde enkele luiken onder strek als bij de deuren. De lange achtergevel is op dezelfde wijze ingedeeld en opgetuigd. Waardering De Vlaamse schuur aan de Moersebaan is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de gaafheid - vanwege de ensemblewaarde - vanwege de hoge authenticiteits- en ornamentele waarde - vanwege de schoonheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526890
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Moeren: Vlaamse schuur aan Moersebaan in Klein Zundert

De Moeren: schuur achter stal aan de Moersebaan

Moersebaan 2
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 10: SCHUUR ACHTER STAL AAN MOERSEBAAN (voorheen schaapskooi). Grotendeels uit zwart geteerde verticale houten delen..

De Moeren: dienstwoning

Moersebaan 2
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 7: DIENSTWONING (voorheen boerderij). Rode bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag onder met rode pannen ..

De Moeren: wagenschuur

Moersebaan 2
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 8: WAGENSCHUUR. Deels met verticale delen en deels in rode baksteen uitgevoerde schuur op rechthoekige grondslag on..

De Moeren: dienstwoning annex bakhuis

Moersebaan 4
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONING ANNEX BAKHUIS. Rode bakstenen dienstwoning (oorspronkelijk herbergde het pand twee woningen) op rec..

De Moeren: stal bij dienstwoning annex bakhuis

Moersebaan 4
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 6: STAL BIJ DIENSTWONING ANNEX BAKHUIS. Stal uit de tweede helft van de 19de eeuw op rechthoekig langwerpige gronds..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)