Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Moeren: dienstwoning annex bakhuis in Klein Zundert

Woonhuis

Moersebaan 4
4882KE Klein Zundert (gemeente Zundert)
Noord Brabant

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw


Beschrijving van De Moeren: dienstwoning annex bakhuis

Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONING ANNEX BAKHUIS. Rode bakstenen dienstwoning (oorspronkelijk herbergde het pand twee woningen) op rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt zadeldak, gesitueerd ten zuidwesten van het park in landschapsstijl aan de achterzijde van Huis de Moeren. De woning dateert uit de eerste helft van de 18de-eeuw uit de tijd dat op De Moeren nog geen hoofdgebouw stond en is vanouds de dienstwoning van het landgoed. In 1900 werd aan de ZO-zijde een stuk aangebouwd; een pilaster aan de voor(NO-gevel) geeft de scheiding aan tussen het oude en nieuwe gedeelte. Aan de rechter achterzijde een rode bakstenen aanbouw onder met grijze pannen gedekt zadeldak met vier hoge schuiframen met 12-ruitsbovenvenster en 4-ruits ondervenster, eveneens uit de eerste helft van de 18de eeuw; wellicht heeft deze aanbouw als heerschapskamer dienst gedaan. Voorzijde vertoont twee rechte toegangsdeuren met 10-ruitsbovenlicht. Aan de rechter zijde een samengesteld venster van 10-ruits bovenvenster en een dubbel openslaand 6-ruits ondervenster met luiken. Aan de linker zijde twee 6-ruitsvensters met luiken. Aan de rechter zijgevel centraal een aangebouwd rode bakstenen bakhuis onder met rode pannen gedekt zadeldak, aan de zijkanten vrij van de grond en gedragen door een eikenhouten steunbalk. Waardering De dienstwoning annex bakhuis is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de sobere en doelmatige vormgeving - vanwege de aanbouw aan de achterzijde, die wellicht als heerschapskamer heeft dienst gedaan - vanwege het aangebouwde bakhuis, dat als zodanig een zeldzaamheidswaarde vertegenwoordigt - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Moeren: dienstwoning annex bakhuis in Klein Zundert

De Moeren: stal bij dienstwoning annex bakhuis

Moersebaan 4
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 6: STAL BIJ DIENSTWONING ANNEX BAKHUIS. Stal uit de tweede helft van de 19de eeuw op rechthoekig langwerpige gronds..

De Moeren: wagenschuur

Moersebaan 2
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 8: WAGENSCHUUR. Deels met verticale delen en deels in rode baksteen uitgevoerde schuur op rechthoekige grondslag on..

De Moeren: dienstwoning

Moersebaan 2
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 7: DIENSTWONING (voorheen boerderij). Rode bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag onder met rode pannen ..

De Moeren: Vlaamse schuur aan Moersebaan

Moersebaan 2
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 9: VLAAMSE SCHUUR AAN MOERSEBAAN. Pal aan de Moersebaan gelegen grote monumentale stal op langwerpig rechthoekige g..

De moeren: kinderhuisje

Rucphenseweg 37
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 11: KINDERHUISJE. Bakstenen kinderhuisje op vierkante grondslag, waarvan de twee achter(zuid-)hoeken zijn afgeschui..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Moeren: dienstwoning annex bakhuis in Klein Zundert

Foto's (1)