Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Moeren: landhuis in Klein Zundert

Kasteel Buitenplaats

Rucphenseweg 37
4882KB Klein Zundert (gemeente Zundert)
Noord Brabant


Beschrijving van De Moeren: landhuis

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW LANDHUIS DE MOEREN. Rode bakstenen onderkelderd huis op rechthoekige grondslag onder hoog opgetrokken met grijze pannen gedekt zadeldak met vierkante schoorsteen op de nokeinden en centraal op de nok een houten klokkentorentje met luidbel. Het huis is in één bouwcampagne tussen 1817 en 1819 opgetrokken, nadat het huis in het bezit was gekomen van G.G. van der Hoeven. Het kasboek uit het familie-archief Van der Hoeven vermeldt uitbetalingen aan de volgende werknemers: Cornelis Beliars den timmerman, Wouter van Beek metselaar, Van Ertrijck voor de klok en steene, Cornelis Schrauwe voor leem om steene te bakken van 1817 en 1818, Geert Adriaense voor haela van 19 duijsent steene (1819). Centraal naar de openbare weg de ingangspartij, voorafgegaan door een eenvoudig bordes van twee hardstenen treden, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht met guirlandes (Lod. XVI), omgeven door pilasters en afgesloten door een hoofdgestel. De pilasters rusten op een hardstenen voetstuk met inscriptie: links: G.G. V.D. Hoeven en rechts: Anno 1818. Aan weerszijden van de hoofdentree twee empire 6-ruitsschuifvensters. Op de verdieping vijf op de traveeën gelegen identieke maar iets kleinere vensters. Op de hoofdtravee voorts een 16-ruits dakkapel, omlijst door pilasters en hoofdgestel. Evenals aan de achterzijde wordt de gevel afgesloten door monumentaal lijstwerk met goot. Rechter zijgevel: beganegronds iets links van het midden een 35-ruitsschuifvenster en rechts hiervan op kelderniveau twee kleine venters met diefijzers. Op de verdieping een meerruits schuifvenster als op de verdieping aan de voorzijde. Op de tweede verdieping vijf 6-ruitsschuifvensters. Linker zijgevel: beganegronds vier 6-ruitsschuifvensters. Op de verdieping eveneens vier 6-ruitsschuifvensters maar dan iets kleiner. Op de tweede verdieping drie 20-ruitsschuifvensters. De achtergevel vertoont een onregelmatige indeling met aan de rechter zijde een monumentale empire deurpartij, bestaande uit een dubbele terrasdeur met halfrond bovenlicht met spaakroeden omgeven door lijstwerk met pilasters met een door voluten gestutte kroonlijst. In de velden tussen kroonlijst, bovenlicht en pilasters een gesneden waaiermotief. Links hiervan een deur met 2-ruitsbovenlicht en aan de linker zijde een 35-ruitsschuifvenster. Op de verdieping twee 30-ruitsschuifvensters. Op kaphoogte op de middentravee een dakkapel als aan voorzijde. De vensters beganegronds en op de verdieping en de terrasdeur zijn van luiken voorzien. Het hoofdgebouw Huis de Moeren is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege: - de ouderdom - de sobere en robuuste vormgeving - de gaafheid - de markante centrale situering binnen de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526881
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Moeren: landhuis in Klein Zundert

De Moeren: paardenstal

Rucphenseweg 37
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 4: PAARDENSTAL. Pal ten noordwesten van Huis de Moeren gelegen houten paardenstal uit het begin van de 19de eeuw op..

De Moeren: stal naast croquet-veld

Rucphenseweg 34
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 3: STAL NAAST CROQUET-VELD. Schuin tegenover het huis aan de overzijde van de Rucphenseweg naast het croquet-veld g..

De moeren: kinderhuisje

Rucphenseweg 37
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 11: KINDERHUISJE. Bakstenen kinderhuisje op vierkante grondslag, waarvan de twee achter(zuid-)hoeken zijn afgeschui..

In den kleine Anker

Rucphenseweg 34
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Omschrijving onderdeel 12: BOERDERIJ 'In den kleine Anker', gebouwd 1670, verbouwd 1916. Kleine boerderij, in baksteen opgetrokken op een ..

Herberg 'In het anker', met trapgevel en inwendig een oude schouw

Rucphenseweg 35
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Herberg "In het Anker" uit 1635, met trapgevel en inwendig een oude schouw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)