Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Ruwenberg: duivenverblijven in Sint Michielsgestel

Kasteel Buitenplaats

Ruwenbergstraat 3
5271AG Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van De Ruwenberg: duivenverblijven

Omschrijving onderdeel 4: DUIVENVERBLIJVEN. Inleiding Op het terrein van het voormalig koetshuis bevinden zich twee schilderachtige duivenverblijven, met elkaar verbonden door een tuinmuur. De twee kleinschalige objecten, die in hun vormgeving en kleurstelling een vereenvoudigde miniatuuruitvoering van het koetshuis lijken te zijn, zijn rond 1900 opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl en doen denken aan een tuinfolly. Omschrijving Evenwijdig aan de achtergevel staan op enige afstand twee eenlaags duivenverblijven op rechthoekige plattegrond. Ze hebben een zadeldak met rode Hollandse pannen en zijn haaks ten opzichte van het koetshuis gesitueerd. De muren zijn witgepleisterd; de plint is zwart geteerd. Centraal op de begane grond bevindt zich in de korte gevel een venster met vierruits raam, dubbele luiken met hartvormige uitsparingen en bakstenen vensterbanken. In de geveltop tien in een driehoek geordende duivengaten. Het dak is aan deze zijde voorzien van (vernieuwde) windveren met schulpranden en een makelaar. Op een bord onder de duivengaten: Klein "Ruwenberg". Inwendig een eenvoudige eiken sporenkap. De duivenhokken zijn met elkaar verbonden door een lange blinde muur met centraal een deur. De muur is afgedekt met een laag dakpannen. Waardering De twee DUIVENVERBLIJVEN MET TUINMUUR uit circa 1900 zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van kleinschalige tuinelementen behorend bij een landgoed. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. De duivenverblijven hebben als schilderachtige tuinfolly typologische zeldzaamheidswaarde. Het object heeft samen met de overige complexonderdelen grote ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526867
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Ruwenberg: duivenverblijven in Sint Michielsgestel

De Ruwenberg: koetshuis

Ruwenbergstraat 3
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 2: KOETSHUIS. Inleiding Voormalig koetshuis, oorspronkelijk behorend bij het landgoed genaamd "De Kleine Ruwenberg"..

De Ruwenberg: slangenmuur

Ruwenbergstraat 3
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 3: PANNENDROGERIJ annex SLANGENMUUR. Inleiding Op het terrein van het voormalige koetshuis bevindt zich een voormal..

De Ruwenberg: landhuis Kleine Ruwenberg

Ruwenbergstraat 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS. Inleiding Landhuis, genaamd De Kleine Ruwenberg, voorheen De Ruwenberg en Huis Boecoop, oorspronkelijk..

De Ruwenberg: spijlenhekwerk

Ruwenbergstraat 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 5: SPIJLENHEKWERK. Inleiding Aan weerszijden van het begin van een lange, door linden omzoomde oprijlaan bevindt zi..

Grote Ruwenberg

Ruwenbergstraat 7
Sint Michielsgestel
Huis De Grote Ruwenberg. In het neogotische complex van kostschoolgebouwen opgenomen is een achtkante traptoren uit de 15e of 16e eeuw, met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)