Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grot in Sint Michielsgestel

Tuin Park Landgoed

Sterrenbos 3
5271TS Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Grot

Inleiding Recht tegenover de voorgevel van het landhuis ligt een kunstmatige GROT als tuinfolly, opgetrokken uit hergebruikte tufsteen, XIXB. Omschrijving De grot is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aan een uiteinde een halfcirkelvormige afsluiting. Het binnenwerk bestaat uit een tongewelf van fijn gemetselde baksteen, aan een zijde uitlopend in een absis waarin een beeldnis uitgespaard is. De voorzijde van de grot met een boogvormige ingangsopening bestaat uit een schermwand van onregelmatig behakte tufsteenblokken, waarin hier en daar profielen zichtbaar zijn, wat wijst op hergebruik. Volgens de overlevering zou de tufsteen afkomstig zijn van de Bossche Sint-Jan. De buitenzijde van de grot is aangeaard. Waardering De kunstmatige GROT uit XIXB is van algemeen belang. Ze is een zeldzaam voorbeeld van een tuinfolly in de vorm van een grot en als zodanig van belang voor de tuingeschiedenis. De grot heeft bouwhistorische waarde vanwege het hergebruik van bouwmateriaal. Het object heeft historische waarde vanwege de relatie met de Bossche Sint-Jan. De grot heeft bovendien ensemblewaarde in samenhang met het landhuis, de boerderij, het wagenschop en het bakhuis op het landgoed Sterrebos. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526843
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grot in Sint Michielsgestel

Landhuis, opgetrokken in de stijl van het empire en daterend

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding LANDHUIS, opgetrokken in de stijl van het Empire en daterend uit XIXa. Het pand maakt samen met een kortgevelboerderij, een kars..

Kortgevelboerderij

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII en nadien gewijzigd, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het pand maakt samen met een l..

Bakstenen karschop

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding Bakstenen KARSCHOP, behorend bij het landgoed Sterrebos, gelegen dwars achter de achtergevel van de boerderij, daarvan gescheide..

Vrijstaand stenen bakhuis

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding Vrijstaand stenen BAKHUIS uit XVIII, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Omschrijving Het in de lengteas van de b..

Koestal

Oud Herlaer 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 2: Koestal Inleiding KOESTAL op onregelmatige langwerpige plattegrond onder zadeldak met dakschild. De koestal is ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven