Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand stenen bakhuis in Sint Michielsgestel

Boerderij

Sterrenbos 2
5271TS Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800


Beschrijving van Vrijstaand stenen bakhuis

Inleiding Vrijstaand stenen BAKHUIS uit XVIII, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Omschrijving Het in de lengteas van de boerderij aan de overzijde van een zandweg gelegen kleine bakhuis is op rechthoekige plattegrond opgetrokken uit oranjerode IJsselsteen die later gepleisterd is. Het heeft topgevels met aanzetstenen en een zadeldak van rode en gesmoorde Hollandse golfpannen. In de voorgevel bevinden zich links een deur en rechts een rechthoekig venster met kruisroedenraam. Staafankers. De overige gevels zijn blind. De toestand van het object is zeer bouwvallig. Waardering Het BAKHUIS uit XVIII is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrijstaand bakhuis, behorend bij een boerderij op een landgoed. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig betrekkelijk gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het object maakt samen met een landhuis, een bijbehorend tuinfolly, een boerderij en een karschop deel uit van het landgoed Sterrebos, waardoor het ensemblewaarde met grote landschappelijke betekenis heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526842
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand stenen bakhuis in Sint Michielsgestel

Landhuis, opgetrokken in de stijl van het empire en daterend

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding LANDHUIS, opgetrokken in de stijl van het Empire en daterend uit XIXa. Het pand maakt samen met een kortgevelboerderij, een kars..

Kortgevelboerderij

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII en nadien gewijzigd, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het pand maakt samen met een l..

Bakstenen karschop

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding Bakstenen KARSCHOP, behorend bij het landgoed Sterrebos, gelegen dwars achter de achtergevel van de boerderij, daarvan gescheide..

Grot

Sterrenbos 3
Sint Michielsgestel
Inleiding Recht tegenover de voorgevel van het landhuis ligt een kunstmatige GROT als tuinfolly, opgetrokken uit hergebruikte tufsteen, XI..

Koestal

Oud Herlaer 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 2: Koestal Inleiding KOESTAL op onregelmatige langwerpige plattegrond onder zadeldak met dakschild. De koestal is ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand stenen bakhuis in Sint Michielsgestel