Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen karschop in Sint Michielsgestel

Boerderij

Sterrenbos 2
5271TS Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Bakstenen karschop

Inleiding Bakstenen KARSCHOP, behorend bij het landgoed Sterrebos, gelegen dwars achter de achtergevel van de boerderij, daarvan gescheiden door een zandweg. Opgetrokken in Ambachtelijk traditionele trant, XIX. Omschrijving Dwarsgeplaatste bakstenen karschop met gepotdekselde geveltoppen en zadeldak met rode Hollandse golfpannen. Houten windveren. Twee houten luikjes in de rechter zijgevel, die sporen van bepleistering draagt, wijzen op gelijktijdig gebruik als varkensschuur en/of paardenstal. De oorspronkelijk open stalling is afgedicht met golfplaat. Waardering Het KARSCHOP uit XIX is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een karschop, behorend bij een boerderij op een landgoed. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig betrekkelijk gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het object maakt samen met een landhuis, een bijbehorende tuinfolly, een boerderij en een bakhuis deel uit van het landgoed Sterrebos, waardoor het ensemblewaarde met grote landschappelijke betekenis heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526841
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen karschop in Sint Michielsgestel

Landhuis, opgetrokken in de stijl van het empire en daterend

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding LANDHUIS, opgetrokken in de stijl van het Empire en daterend uit XIXa. Het pand maakt samen met een kortgevelboerderij, een kars..

Kortgevelboerderij

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII en nadien gewijzigd, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het pand maakt samen met een l..

Vrijstaand stenen bakhuis

Sterrenbos 2
Sint Michielsgestel
Inleiding Vrijstaand stenen BAKHUIS uit XVIII, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Omschrijving Het in de lengteas van de b..

Grot

Sterrenbos 3
Sint Michielsgestel
Inleiding Recht tegenover de voorgevel van het landhuis ligt een kunstmatige GROT als tuinfolly, opgetrokken uit hergebruikte tufsteen, XI..

Koestal

Oud Herlaer 1
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 2: Koestal Inleiding KOESTAL op onregelmatige langwerpige plattegrond onder zadeldak met dakschild. De koestal is ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakstenen karschop in Sint Michielsgestel