Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleine schuur in Dorst

Boerderij

Steenovensebaan 29
4849RD Dorst (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: waarschijnlijk eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Kleine schuur

Omschrijving onderdeel 3: bij Steenovensebaan 29 kleine schuur. Inleiding Evenwijdig aan de langgevelboerderij staat een kleine schuur op rechthoekige plattegrond met jongveestal en hooizolder. De schuur is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en dateert waarschijnlijk uit XIXA. Omschrijving De kleine schuur heeft een bakstenen voeting met geteerde gepotdekselde en gerabatte wanden. Het schilddak, dat is gedekt met rode Hollandse pannen op strodokken, rust op drie eiken ankerbalkgebinten waarop eenvoudige spanten met nokgording. De belangrijkste toegang wordt gevormd door een grote korfboog met dubbele deuren en oude gehengen. Diverse deuren en wit geschilderde vensters van verschillend formaat. Inwendig is de oude stalindeling ten behoeve van kleinvee nog aanwezig. Hooizolder op slieten. Waardering De kleine schuur, waarschijnlijk uit XIXA is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen schuurtype. Zij heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De kleine schuur heeft in combinatie met de bijbehorende langgevelboerderij en Vlaamse schuur ensemblewaarde en tevens als onderdeel van de historisch-ruimtelijke context van de buurtschap Steenoven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526830
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kleine schuur in Dorst

Langgevelboerderij

Steenovensebaan 29
Dorst (Gemeente Oosterhout)
Omschrijving onderdeel 1: Langgevelboerderij. Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ onder rieten zadeldak met wolfseinde, in Ambachtelijk-traditio..

Vlaamse Schuur

Steenovensebaan 29
Dorst (Gemeente Oosterhout)
Omschrijving onderdeel 2: bij Steenovensebaan 29, Vlaamse schuur. Inleiding Haaks op de langgevelboerderij en enigszins schuin ten opzich..

Voormalige leerlooierij met looikuipen

Hoofdstraat 117
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Geheel vrijstaande, op een achterterrein gelegen, voormalige LEERLOOIERIJ met looikuipen die in 1928 in opdracht van Jos Boemaar..

Lederfabriek G.B. Seelen en Zoon

Heistraat 3
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding Omstreeks 1908 ontstond aan de Heistraat een leerbedrijf dat van vader op zoon over zou gaan en geleidelijk aan tot de LEDERFABR..

Leerfabriek C. en A. van Gorp

Hoofdstraat 77
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Aan de westzijde van de Hoofdstraat, gelegen op het smalle, langgerekte terrein van een uit ca. 1870 daterende school en met geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kleine schuur in Dorst