Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlaamse Schuur in Dorst

Boerderij

Steenovensebaan 29
4849RD Dorst (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: waarschijnlijk eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Vlaamse Schuur

Omschrijving onderdeel 2: bij Steenovensebaan 29, Vlaamse schuur. Inleiding Haaks op de langgevelboerderij en enigszins schuin ten opzichte van de straat staat een VLAAMSE SCHUUR met langsdeel. De schuur is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant met streekeigen kenmerken en dateert waarschijnlijk uit XIXA. Omschrijving De Vlaamse schuur heeft 4 complete eiken ankerbalkgebinten met schoren. De dekbalk is, vanaf de straat gezien, zoals gebruikelijk rechts als ankerbalk, maar links opgelegd en overstekend uitgevoerd. Het samengestelde rieten schilddak is ter plaatse van de deeldeuren aan de straatzijde opgelicht. Aan de tegenoverliggende kant zijn de deeldeuren vervangen door een kalkzandstenen muur met deur en vierdelig liggend betonvenster. Secundair is een dwarsdeel gemaakt. De lange zijgevels van de Vlaamse schuur zijn later in baksteen met o.a. betonvensters vernieuwd. De gevel aan de straatzijde is gerabat. De oude stalindeling is nog geheel aanwezig. Hooizolder op slieten. Waardering De Vlaamse schuur, waarschijnlijk uit XIXA, is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen schuurtype. Zij heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De Vlaamse schuur heeft in combinatie met de bijbehorende langgevelboerderij en kleine schuur ensemblewaarde en tevens als onderdeel van de historisch-ruimtelijke context van de buurtschap Steenoven. De Vlaamse schuur is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526829
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlaamse Schuur in Dorst

Langgevelboerderij

Steenovensebaan 29
Dorst (Gemeente Oosterhout)
Omschrijving onderdeel 1: Langgevelboerderij. Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ onder rieten zadeldak met wolfseinde, in Ambachtelijk-traditio..

Kleine schuur

Steenovensebaan 29
Dorst (Gemeente Oosterhout)
Omschrijving onderdeel 3: bij Steenovensebaan 29 kleine schuur. Inleiding Evenwijdig aan de langgevelboerderij staat een kleine schuur op..

Voormalige leerlooierij met looikuipen

Hoofdstraat 117
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Geheel vrijstaande, op een achterterrein gelegen, voormalige LEERLOOIERIJ met looikuipen die in 1928 in opdracht van Jos Boemaar..

Lederfabriek G.B. Seelen en Zoon

Heistraat 3
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding Omstreeks 1908 ontstond aan de Heistraat een leerbedrijf dat van vader op zoon over zou gaan en geleidelijk aan tot de LEDERFABR..

Leerfabriek C. en A. van Gorp

Hoofdstraat 77
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Aan de westzijde van de Hoofdstraat, gelegen op het smalle, langgerekte terrein van een uit ca. 1870 daterende school en met geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vlaamse Schuur in Dorst