Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis in Nieuwegein

Weg En Waterwerk

BY Schalkwijkerwetering/in oostelijke dijk
3430AA Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1900

(1 recensie)

Beschrijving van Sluis

Inleiding Omstreeks 1938 aangelegde SLUIS als verbinding tussen de Schalkwijkse Wetering en bet destijds pas aangelegde Lekkanaal. De sluis was mede bestemd om in tijden van oorlog te fungeren als inundatiesluis voor het achterliggende gebied. Aan de noordzijde van de sluis bevindt zich aan het Lekkanaal een houten schotbalkenloods. Deze valt buiten de bescherming. Omschrijving De aan het Sluispad tussen het Lekkanaal en de Schalkwijkse Wetering gelegen sluis is uitgevoerd met betonnen wanden, die aan de bovenzijde zijn voorzien van een stalen stootprofiel. De kolkbreedte van de sluis bedraagt Ca. vier meter, de kolklengte twintig meter. In de sluiswand is aan de zuidoostzijde een betonnen trap aangebracht. De wanden zijn op twee niveaus voorzien van haalkommen met bolders. De houten enkele draaideuren zijn in het midden aan de bovenzijde voorzien van een stalen hekwerk. Ze zijn bedienbaar vanaf de sluishoofden en hebben gebogen getande kwadranten. Aan de westzijde bevindt zich voor de deur in de kolk aan de zijde van het Lekkanaal een sponning ten behoeve van een schotbalkkering. Over bet westelijke deel van de sluis is een deels vernieuwde stalen brug met houten rijvloer gelegd, die buiten de bescherming valt. Waardering Sluis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van in beton opgetrokken sluis, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526825
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Sluis
5
Recensie door: ()
Mooie foto's. Op de foto's wordt echter de oude sluis afgebeeld en niet het sluisje in de schalkwijkse wetering...
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis in Nieuwegein

Prinses Beatrixsluizen

Schalkwijkerwetering/in oostelijke dijk
Nieuwegein
Inleiding Dubbele SLUIZEN, genaamd de Prinses Beatrixsluizen, in 1938 ontworpen door J.P. Josephus Jitta, ingenieur van Rijkswaterstaat en ..

Heemstede: twee hardstenen bekroningen of bakstenen pijlers454998

Heemsteedseweg 28
Houten
TWEE HARDSTENEN BEKRONINGEN OP BAKSTENEN PIJLERS AAN DE HEEMSTEEDSEWEG. Hekpijlers van recente datum waarop hardstenen dekplaten. Deze dekpl..

Heemstede: hoofdgebouw

Heemsteedseweg 26
Houten
HOOFDGEBOUW. Het op een vrijwel vierkant eiland gelegen huis, waarvan de hoeken zijn afgeschuind, is vanaf de oostzijde toegankelijk via een..

Heemstede: parkaanleg

Heemsteedseweg 26
Houten
TERREINEN, DIE ZICH KENMERKEN DOOR HUN HISTORISCHE FORMELE STRUCTUUR EN DEELS EEN FORMELE EN LANDSCHAPPELIJKE PARKAANLEG BEZITTEN. In de aan..

Heemstede: toegangsbrug naar het huis

Heemsteedseweg 26
Houten
TOEGANGSBRUG NAAR HET HUIS. De brug die toegang geeft tot het huis, wordt gedragen door bakstenen pijlers, die mogelijk resten zijn van de o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluis in Nieuwegein

Foto's (33)

Alle 33 foto's weergeven