Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Vreeswijk, artillerieloods in Nieuwegein

Militair Object

Bij Voorhavendijk/op het aardwerk
3430AA Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1900


Beschrijving van Fort Vreeswijk, artillerieloods

Omschrijving complexonderdeel 3 De aan de zuidzijde van het fort, aan de keelzijde gelegen ARTILLERIELOODS is gebouwd tussen 1880 en 1900 en opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder zadeldak, gedekt met gesmoorde pannen. De in rabatdelen opgetrokken loods bezit een aantal vensters met roedenverdeling en luiken. De dakkapellen zijn niet oorspronkelijk. Waardering complexonderdeel 3 Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een artillerieloods alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige objecten op het fort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526824
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
WLANL - Aaron Adrianus Henricus Heesakkers - Oudheidskamer Vreeswijk.jpg

Fort Vreeswijk, ook wel Verdedigingswerk te Vreeswijk genoemd, is een verdedigingswerk aan de rivier de Lek bij Vreeswijk in de Nederlandse gemeente Nieuwegein. Het maakte onder meer deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In het Rampjaar (1672) is door de Fransen rond deze locatie een schans aangelegd. In de 18e en 19e eeuw is het verdedigingswerk vervolgens diverse malen ver- of herbouwd.

Fort Vreeswijk is gewaardeerd als rijksmonument inclusief (onder meer) een fortwachterswoning en een artillerieloods. De Oudheidskamer Vreeswijk is er gevestigd. Naast de oudheidskamer is scouting Vreeswijk sinds 1980 gevestigd op deze locatie.

Externe link

Bronnen


Monumenten in de buurt van Fort Vreeswijk, artillerieloods in Nieuwegein

Fort Vreeswijk, fortwachterswoning

Bij Voorhavendijk/op het aardwerk
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 De aan de keelzijde op het fort gelegen FORTWACHTERSWONING is gebouwd tussen 1880 en 1900 en opgetrokken op..

Fort Vreeswijk, aardwerk

Bij Voorhavendijk/in de gracht
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het verdedigingswerk te Vreeswijk is in 1853 ontstaan door vergraving van de oudere, 17de-..

Fort Vreeswijk

Verdedigingswerk Vreeswijk
Nieuwegein
Verdedigingswerk te Vreeswijk. Het wordt aan de westzijde begrensd door de Wierselaan, aan de zuidzijde door de Lekdijk. Van de te Vreeswij..

Rijkshulpschutsluis

Spuisluis Lekdijk
Nieuwegein
Rijkshulpschutsluis of Spuisluis, gebouwd in 1817, bestaande uit de volgende onderdelen: de Kolk heeft gemetselde bakstenen muren. Het zuide..

Balkenloods

Oude Sluis 12
Nieuwegein
19e eeuws schotbalkloods met gemetselde bakstenen voorgevel waarin links een kleine boogvormige poort, in het iets vooruitspringende midden ..

Kaart & Routeplanner