Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Vreeswijk, aardwerk in Nieuwegein

Militair Object

Bij Voorhavendijk/in de gracht
3430AA Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1786


Beschrijving van Fort Vreeswijk, aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het verdedigingswerk te Vreeswijk is in 1853 ontstaan door vergraving van de oudere, 17de-eeuwse voorganger. Het bestaat uit een in hoofdzaak V-vormige aanleg met een aarden dekking aan de oostzijde en een lage keelzijde in het westen. Om het fort ligt een gracht, die aan de zuidzijde grenst aan de Lekdijk. In het westen is in het midden een dam aangelegd die toegang biedt tot het fort. Deze valt buiten de bescherming. Oorspronkelijk was hier een brug gelegen. Waardering complexonderdeel 1 Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19de-eeuws verdedigingswerk van oudere oorsprong alsmede van grote (historisch)stedenbouwkundige waarde binnen de kern Vreeswijk en tevens van ensemble waarde binnen het geheel van de aanleg van forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526822
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
WLANL - Aaron Adrianus Henricus Heesakkers - Oudheidskamer Vreeswijk.jpg

Fort Vreeswijk, ook wel Verdedigingswerk te Vreeswijk genoemd, is een verdedigingswerk aan de rivier de Lek bij Vreeswijk in de Nederlandse gemeente Nieuwegein. Het maakte onder meer deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In het Rampjaar (1672) is door de Fransen rond deze locatie een schans aangelegd. In de 18e en 19e eeuw is het verdedigingswerk vervolgens diverse malen ver- of herbouwd.

Fort Vreeswijk is gewaardeerd als rijksmonument inclusief (onder meer) een fortwachterswoning en een artillerieloods. De Oudheidskamer Vreeswijk is er gevestigd. Naast de oudheidskamer is scouting Vreeswijk sinds 1980 gevestigd op deze locatie.

Externe link

Bronnen


Monumenten in de buurt van Fort Vreeswijk, aardwerk in Nieuwegein

Fort Vreeswijk

Verdedigingswerk Vreeswijk
Nieuwegein
Verdedigingswerk te Vreeswijk. Het wordt aan de westzijde begrensd door de Wierselaan, aan de zuidzijde door de Lekdijk. Van de te Vreeswij..

Fort Vreeswijk, fortwachterswoning

Bij Voorhavendijk/op het aardwerk
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 De aan de keelzijde op het fort gelegen FORTWACHTERSWONING is gebouwd tussen 1880 en 1900 en opgetrokken op..

Fort Vreeswijk, artillerieloods

Bij Voorhavendijk/op het aardwerk
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 3 De aan de zuidzijde van het fort, aan de keelzijde gelegen ARTILLERIELOODS is gebouwd tussen 1880 en 1900 e..

Rijkshulpschutsluis

Spuisluis Lekdijk
Nieuwegein
Rijkshulpschutsluis of Spuisluis, gebouwd in 1817, bestaande uit de volgende onderdelen: de Kolk heeft gemetselde bakstenen muren. Het zuide..

nhw-bet.werken/v.i.s-kazematten lek

betonnen werken/v.i.s-kazematten lek-lekkanaal
nieuwegein
Cluster 56. Betonnen werken/V.I.S-kazematten Lek-Lekkanaal. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding De Nieuwe Hollandse Waterlinie vormde van..

Kaart & Routeplanner