Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Halfopen shuur in Cuijk

Woonhuis

Smidstraat 6
5431BH Cuijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Halfopen shuur

Inleiding In het verlengde van de voormalige TIMMERWERKPLAATS met woning aan de Smidstraat een halfopen SCHUUR, vermoedelijk daterend uit XVIII. Het geheel is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant en ligt achter de rooilijn van de Smidstraat, aan de rand van de historische dorpskern van Cuijk. De schuur werd gebruikt als houtopslagplaats bij de timmerwerkplaats die hier aantoonbaar vanaf 1832 en tot XXc was gevestigd. Omschrijving Halfopen schuur onder schilddak met rode Hollandse dakpannen. De lange gevel aan de Smidstraat en de korte gevel links zijn van oranje-rode baksteen (24 x 12 x 5 cm) boven een hoge gepleisterde plint. De lange gevel heeft uiterst links en uiterst rechts secundair aangebrachte grote houten schuifdeuren aan stalen rails. Daartussen een gedichte deuropening. Bakgoot, staafankers, klezoren bij de linkerhoek. De linker zijgevel heeft uiterst links vlechtingen, die doorlopen tot waar vroeger de stenen buitengevel stond. Klezoren op de hoeken. Drie ankers, waarvan het middelste als Andreaskruis is vormgegeven met aan weerszijden staafankers met uitgesmede krul. De beide andere zijden van de schuur, aan de kant van de tuin, zijn deels beschoten, deels open. Inwendig heeft de halfopen schuur twee eiken ankerbalkgebinten met korbelen en ingehakte telmerken. Op de ankerbalk liggen slieten en staan schaargebinten waarop driehoeksspanten met spruitbalk, op ieder waarvan flieringen rusten. De fliering op het schaargebint dubbel afgeschoord. Nokgording. Rondhouten sporen. Waardering De halfopen schuur behorend bij de voormalige timmerwerkplaats is van algemeen belang. De schuur heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als onderdeel van een ambachtelijk bedrijf in casu de timmerwerkplaats op het platteland. De schuur heeft architectuurhistorische waarde en historische betekenis vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditioneel materiaalgebruik alsmede vanwege de gaaf bewaarde constructie. De schuur heeft ensemblewaarde met de timmerwerkplaats en waarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp Cuijk. Door de ligging aan de Smidstraat in het verlengde van het woonhuis annex timmerwerkplaats is de schuur straatbeeldbepalend en van stedenbouwkundige betekenis. De oude markeringslinde draagt bij aan de historische situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526821
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Halfopen shuur in Cuijk

Woonhuis annex voormalige timmerwerkplaats

Vorstendom 1
Cuijk
Inleiding WOONHUIS annex voormalige TIMMERWERKPLAATS met woning. Het pand dateert uit XVIIB en is in XVIII, XIX en 1917 verbouwd. Het is op..

Looierij Requoin: fabrikantenwoonhuis

Grotestraat 1
Cuijk
Onderdeel I, fabrikantenwoonhuis (Grotestraat 1) Inleiding Woonhuis van de in 1843 uit Frankrijk komende leerlooiersfamilie M.B. Regouin..

Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis

Grotestraat 3
Cuijk
Onderdeel II, looierijgebouw of fabriekshuis (Grotestraat 3) Inleiding Het looierijgebouw of fabriekshuis uit 1838 is het hoofdgebouw va..

Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods)

Kerkstraat 7
Cuijk
Inleiding SIGARENFABRIEK uit 1908 met OPSLAGLOODS gebouwd voor de familie Philipsen van Hussen, die onder de naam "Kansas" hun producten op..

Looierij Requoin: fabrieksschoorsteen

Kerkstraat 14
Cuijk
Onderdeel III, fabrieksschoorsteen, Tuigleerstraatje, ongenummerd Inleiding Fabrieksschoorsteen uit omstreeks het eerste kwart van de 20s..

Kaart & Routeplanner