Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bekestein: vrijstaande schuur in Oploo

Boerderij

Grotestraat 1
5841AA Oploo (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1550


Beschrijving van Bekestein: vrijstaande schuur

)mschrijving onderdeel 2: Schuur. Inleiding Vrijstaande SCHUUR, behorend bij de versterkte herenboerderij Bekestein. De schuur dateert uit XIXA en is in ca. 1900 verplaatst en gewijzigd. De schuur is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekvreemde kenmerken en ligt op een ruim erf, net buiten de kom van het dorp. Omschrijving Schuur met paardenstal, langs- en dwarsdeel onder golfplaten wolfsdak. De schuur, die getuige de gebintconstructie wellicht uit West-Brabant afkomstig is, stond tot ca. 1900 met de nok haaks op het huis, deels op de plaats van de huidige aangebouwde schuur en is afgebroken, waarbij het gebint opnieuw werd opgericht en van nieuwe muren voorzien. Inwendig staan er 4 eiken gebinten met korte gehakte telmerken volgens het type van de Vlaamse schuur. Links als ankerbalk uitgevoerd, rechts opgelegd en overstekend. Op de dekbalken staan A-spanten. In een hoek is een houten paardenstal afgeschoten. De buitenmuren zijn rond 1900 geheel nieuw in machinale steen opgetrokken. In een korte gevel bevindt zich rechts een grote schuifdeur die toegang verleent tot de langsdeel. De lange gevel rechts heeft een soortgelijke schuifdeur voor een dwarsdeel. Verder staldeuren en ijzeren zesruits stalramen. De korte achtermuur is ca. 1980 geheel vernieuwd in machinale steen. Waardering De schuur met het gebint van een Vlaamse schuur, behorend bij de versterkte herenboerderij Bekestein, is van algemeen belang. De schuur heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van herhaald hergebruik van het gebint van een Vlaamse schuur. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het deels traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege de gave gebintconstructie. De schuur heeft samen met de bijbehorende herenboerderij en sporen van de omgrachting ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp Oploo. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526819
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bekestein: vrijstaande schuur in Oploo

Bekestein

Grotestraat 1
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Omschrijving onderdeel 1: Versterkte herenboerderij. Inleiding Versterkte HERENBOERDERIJ met sporen van omgrachting, genaamd Bekestein. ..

Sint Matthias

Grotestraat 14
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De in hoofdzaak Neogotische KERK van de in 1730 gestichte parochie van Sint Matthias is in 1730-1732 als schuurkerk gebouwd, naas..

De Korenbloem

Vloetweg 1
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Molen. Gesloten standerdmolen "De Korenbloem" uit 1800.

D’n Olliemeulen

Watermolenstraat 2
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Watermolen (oliemolen); rechthoekig bakstenen gebouw onder zadeldak en met boogvensters.

Boerderijtje van het middenlangsdeeltype onder met riet en rode Hollandse pannen gedekt wolfdak

Peelkant 26
Sint Anthonis
Volgens jaartalankers in de voorgevel uit 1730 daterend BOERDERIJTJE van het middenlangsdeeltype onder met riet en rode Hollandse pannen ged..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bekestein: vrijstaande schuur in Oploo